Ню Йорк се превърна в първи щат на САЩ, която обяви спешна заповед за справяне с нарастващото насилие с оръжия, съобщава БиБиСи.

Щатът Ню Йорк отчете 51 престрелки през празничния уикенд на 4 юли, каза губернаторът Андрю Куомо, докато подписваше заповедта. Директивата ще насочи 138,7 млн. долара към програми за намеса и превенция срещу насилието с оръжия.

Той идва на фона на съобщения за нарастване на смъртните случаи от оръжие в цялата страна, включително близо 200 през изминалия уикенд.

През март ФБР публикува предварителни статистически данни за 2020 г., показващи значителен скок - 25% - в убийствата от предходната година. Досега възходящата тенденция продължава и през 2021 г. В САЩ по-голямата част от убийствата са свързани с оръжие.

Американският президент Джо Байдън разкри стратегия на Белия дом за борба с нарастването на броя на убийствата в края на юни, която включва ограничаване на дилърите на оръжия и трафик на огнестрелни оръжия. Той също така делегира повече финансиране за персонала - включително правоприлагащите органи.

Декларацията на губернатор Куомо за бедствие описва насилието срещу оръжие като криза в общественото здраве и направи няколко сравнения с пандемията Covid-19 и произтичащите от това реакции на общественото здраве.

"Ако погледнете последните данни, сега повече хора умират от насилие и престъпления от оръжие, отколкото от коронавирус", каза губернаторът. "Точно както направихме с Covid, Ню Йорк отново ще води нацията с всеобхватен подход за борба и предотвратяване на насилието с оръжия."

Декларацията на Куомо освобождава спешни средства, които той ще насочи към: Създаване на офис за превенция на насилието срещу оръжие, който да се контролира от здравния департамент в Ню Йорк; Изискване полицейските управления да предоставят данни за нива на инциденти със стрелбата; Инвестиция от 57 милиона долара в летни програми за работа за младежи в риск; Борба с потока на огнестрелни оръжия, внасяни в щата.

Най-малко 150 убити и повече от 400 престрелки през уикенда за 4 юли в САЩ

Най-малко 150 убити и повече от 400 престрелки през уикенда за 4 юли в САЩ

Тази година насилията с оръжия в Ню Йорк са скочили почти с 40% от 2020 г.