Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова във вторник за четиридневно хуманитарно примирие тази седмица, за православния Великден, докато войната на Русия в Украйна навлезе в нова опасна фаза, съобщава "Ройтерс".

"Настъплението и ужасните цивилни жертви, които сме виждали досега, могат да избледнеят в сравнение с ужаса, който ни предстои", каза той за руската офанзива в Източна Украйна. "Не може да се допусне това да се случи. Стотици хиляди животи висят на косъм."

Гутериш призова хуманитарното примирие да започне на 21 април - когато е Велики четвъртък в православния християнски календар - до 24 април, когато е Великден. И украинците, и руснаците празнуват Великден през този период.

Гутериш каза, че краткото примирие ще позволи отварянето на поредица от хуманитарни коридори за цивилни, които искат да напуснат опасни райони, за да направят това със съдействието на Международния комитет на Червения кръст, а също така ще позволи доставките на помощ за живеещите хора в силно засегнати райони, включително Мариупол, Херсон, Донецк и Луганск.

"Обединените нации са готови да изпращат конвои с хуманитарна помощ през този период до тези места. Предоставяме подробни планове на страните", но той не каза дали страните, особено Русия, са дали сигнал за желание за прилагане на такова временно примирие.

"Поради всички тези причини на живот и смърт, призовавам руснаци и украинци да свалят оръжията и да проправят път към безопасност за толкова много хора, изложени на непосредствен риск", каза генералният секретар. "Четиридневният великденски период трябва да бъде момент за обединяване около спасяване на живот и продължаването на диалога за прекратяване на страданията в Украйна".

Ръководителят на хуманитарната служба на Гутериш Мартин Грифитс трябваше да отлети за Турция във вторник, за да се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган и други висши служители, за да се опитат да установят примирие. Грифитс трябваше внезапно да отмени пътуването си късно в понеделник, когато даде положителна проба за COVID-19.

Обединените нации казват, че 12 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ поради нахлуването и войната на Русия.

Повече от една трета от най-нуждаещите се са в обсадените градове Мариупол, Херсон, Донецк и Луганск. Ръководителят на ООН каза, че очакват броят на хората, които се нуждаят от помощ, да нарасне до 15,7 милиона - около 40% от всички украинци, останали в страната.

Русия ще "освобождава" напълно Донбас, каза Лавров
Обновена

Русия ще "освобождава" напълно Донбас, каза Лавров

Русия нямало да използва ядрени оръжия в Украйна