Турция е получила разузнавателна информация, че ислямският проповедник Фетуллах Гюлен, обвиняван от Анкара като главен организатор на опита за преврат, може да избяга от САЩ.

Това предупреди правосъдният министър на Турция Бекир Боздаг, цитиран от Ройтерс.

В Турция уволняват 149 генерали,  закриват 130 медии

В Турция уволняват 149 генерали, закриват 130 медии

Заради опита за преврат...

Боздаг каза пред телевизия Haberturk TV, че Гюлен може да избяга в Австралия, Мексико, Канада, ЮАР или Египет.

Гюлен живее в САЩ от години. Вашингтон заяви ясно пред Анкара, че проповедникът ще бъде екстрадиран в Турция само ако властите представят доказателства, уличаващи го в пряко участие в опита за преврат на 15-16 юли.

В същото време чистката в страната продължава. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви, че държавата е уволнила 88 служители от външно министерство.

Днес командването на въоръжените сили на Турция ще вземе едно от най-големите решения в историята си за реформиране на кадровия състав, съобщава „Франс прес”.

Вчера властите наредиха затварянето на 131 вестника, телевизии и други медии – три новинарски агенции, 16 телевизионни канала, 23 радиостанции, 45 вестника, 15 списания и 29 издателства. Издадени са заповеди за задържането на над 80 журналисти.

Също така бяха освободени от длъжност 149 генерали (87 генерали от Сухопътните войски, 30 генерали от ВВС и 32 адмирали от ВМС) – почти половината от всички 358 генерали. СиЕнЕн Тюрк информира днес, че двама генерали са подали оставка. В допълнение над 1500 офицери са уволнени.

До момента почти 16 хиляди души са задържани след неуспешния опит за преврат.

Вчера армията съобщи, че 8 651 войници са участвали в опита за пуч или 1,5% от цялата армия, включително 35 самолета, 37 хеликоптера, 74 танка и три кораба.