Хакерската група "Киберпартизани" обяви, че е атакувала компютърната мрежа на беларуските железници, съобщи радио "Свобода".

Хакерите съобщават, че целта на акцията им е да забавят работата на железопътната инфраструктура, по която се превозват руски войски под предлог, че се провеждат учения. Същевременно те подчертават, че са "оставили недокоснати автоматиката и системите за сигурност, за да се избегнат аварийни ситуации".

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

Всеки сценарий е възможен…

Хакерите са поставили условия, за да предадат на компанията ключовете за възстановяване на мрежата: да се спре прехвърлянето на руски войски на територията на Беларус и да бъдат освободени 50 политически затворници.

Беларуската хакерска група "Киберпартизани" се появи за първи път през есента на 2020 г. - скоро след началото на масовите протести в страната срещу режима на Александър Лукашенко. Групата предприе поредица от атаки срещу държавни сървъри и огласи материали, компрометиращи беларуските власти. Тя публикува с открит достъп служебна информация, включително лични данни на служители на правоохранителните органи, участвали в потушаването на протестите.

Руски военни от Сибир отиват на учение в Беларус

Руски военни от Сибир отиват на учение в Беларус

Русия: Спазваме Виенските договорености

Припомняме, страните от ЕС и НАТО нееднократно изразяваха опасения, че под прикритието на учения Кремъл може да подготвя нападение срещу Украйна. 

Според източник от Държавния департамент на САЩ, Лукашенко и приближените до него са процес на вземане на решение, което може да се отрази на суверенитета на Беларус като цяло. САЩ вече нямат съмнения, че режимът на Лукашенко все повече дестабилизира ситуацията в региона.

Разполагайки свои сили в Беларус, Москва значително приближава войските си до Киев - разстоянието от беларуската граница до столицата на Украйна е малко повече от 90 километра.

Ако руските военни разположат в Беларус ракетни системи за залпов с голям обсег, те ще могат да поразяват цели близо до Киев, дори без да са на украинска територия, смята Роб Лий, военен анализатор от Института за външнополитически изследвания на САЩ. Той допълва, че Москва може да разположи и системи за радиоелектронен саботаж, за да се опита да наруши радарните и спътниковите връзки, използвани от украинските военни.