Иранската агенция за ядрено регулиране потвърди, че имейл системата на едно от нейните дъщерни дружества е била пробита от чужда държава и информацията е публикувана онлайн, съобщава "Ройтерс".

Това се случи, след като по-рано иранската хакерска група "Черната награда" (Black Reward) обяви в Туитър, че е публикувала хакната информация относно иранските ядрени дейности. Хакерите обясниха, че атаката е била извършена в подкрепа на протестиращите в страната.

Изявлението им завършва с думите "В името на Махса Амини и жените, живота, свободата" - очевидна препратка към протестите, избухнали след смъртта на 22-годишната кюрдка, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло.

Хакерите твърдят, че са разкрили секретна информация за АЕЦ "Бушер", а също са публикувани данни от паспорти и визи на ирански и руски специалисти, работещи там, както и "договори за атомно развитие и споразумения с местни и чуждестранни партньори".

За САЩ ядреното споразумение с Иран вече не е на дневен ред

За САЩ ядреното споразумение с Иран вече не е на дневен ред

Вашингтон сега се интересува повече от протестите в страната

От иранската агенция за ядрено регулиране омаловажиха значението на разпространената информация, заявявайки, че "този ход е направен с цел да се привлече общественото внимание".

"Съдържанието в имейлите на потребителите съдържа технически съобщения и рутинни и текущи ежедневни обмени", поясняват от регулатора.

В изявление, публикувано на 21 октомври, хакерската група заплаши да пусне пробитата информация до 24 часа, ако властите не освободят политическите затворници и хора, арестувани по време на безредиците.

Преговорите между световните сили и Иран, насочени към съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., продължават да са в застой, след като Съединените щати заявиха на 12 октомври, че Техеран не е показал интерес към възобновяване на сделката.

ЕС готви нови санкции срещу Иран заради репресиите срещу протестиращи

ЕС готви нови санкции срещу Иран заради репресиите срещу протестиращи

Това потвърди Жозеп Борел