Хърватия иска да стане член на еврозоната до 7-8 години. Това стана ясно от думите на премиера на страната Андрей Пленкович, цитиран от Ройтерс.

"Не искаме да посочваме конкретни дати, но искаме Хърватия да стане член на еврозоната в рамките на два мандата на правителството", каза Пленкович на икономически форум, посветен на въвеждането на еврото в Хърватия.

Дясноцентристкото правителство дойде на власт преди година.

Премиерът изтъкна, че Хърватия иска да се присъедини към Механизма на обменните курсове (ERM ІІ) през следващите три години, преди страната да поеме председателството на ЕС през 2020 г.

Страните членки на ЕС, които все още не са приели еврото, се очаква да участват най-малко две години в механизма, който има за цел да осигури стабилна валута и плавно присъединяване към еврозоната.

Основното предизвикателство на Хърватия преди да се присъедини към еврото е да намали държавния си дълг, който е над 80% от БВП.

Целта ни е да намалим публичния дълг до 72% от БВП до 2020 г. Предприемаме голяма фискална консолидация и тази година бюджетната дупка ще бъде по-малка от 0,9% от БВП през миналата година, съобщи премиерът на Хърватия.

Вчера финансовият министър на Полша Матеуш Моравецки заяви, че страната му иска по-силна и стабилна еврозона преди Варшава да вземе решение да се присъедини към валутния съюз, информира Ройтерс.

Нека изчакаме от 5 до 10 г., каза той.

Според различни социологически проучвания повече от 2/3 от поляците са против присъединяване към еврозоната.