Външният министър на Германия Хайко Маас не можа да пристигне навреме за визитата си в София заради пореден проблем с правителствения авиопарк, предаде Дойче веле.

Маас пристигна с час закъснение, тъй като спомагателната турбина на самолета, с който трябваше да пътува, се оказа повредена.

Инцидентите с германските правителствени самолети зачестиха през последните месеци.

През април при кацане в Ню Йорк се спука гума на едно от колелата на самолета "Конрад Аденауер", на борда на който пътуваше водена от Хайко Маас делегация. През февруари заради повреда в хидравликата на правителствения Airbus A319 Маас беше принуден да удължи престоя си в Мали.

През април финансовият министър Олаф Шолц трябваше да вземе друг самолет за визита в САЩ. В края на януари федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер не успя да излети навреме от Етиопия отново заради технически проблеми с правителствен самолет.

Най-много привлече вниманието в международен план повредата в електронните системи в самолета на канцлера Ангела Меркел, която през ноември 2018 г. закъсня за срещата на G-20 в Буенос Айрес и пропусна откриването.

В Германия разследват възможен саботаж срещу самолета на Меркел

В Германия разследват възможен саботаж срещу самолета на Меркел

Тя ще пропусне началото на Г-20