Властите в Германия разследват възможен саботаж срещу самолета на канцлера Ангела Меркел, след като машината трябваше да кацне аварийно заради технически проблеми с електрониката, информира "Блумбърг".

Аварията възникна на път за международния форум на Г-20 в Аржентина, където Меркел ще вземе участие с редица световни лидери.

Меркел пропуска откриването на срещата на G20 заради повреда в самолета
Обновена

Меркел пропуска откриването на срещата на G20 заради повреда в самолета

Наложи се аварийно кацане…

Германските власти разследват инцидента като възможен криминален акт, пише Rheinische Post, след като на Airbus A340 възникнаха проблеми югозападно от Амстердам. Аварията е станала по-малко от час след излитането на самолета от Берлин. Запитан за информацията на вестника, представител на правителството коментира, че разследващите проверяват всички възможни причини.

Пилотите са изхвърлили гориво, но въпреки това самолетът е бил с голям товар при аварийното си кацане в Кьолн. Новинарският портал на "Шпигел" в интернет пише, че самолетът е имал проблеми със системата за комуникация и екипажът е останал без контакт с наземния контрол.

Германският лидер планира да лети до Мадрид рано тази сутрин и оттам да вземе редовен полет до Аржентина. Меркел е придружавана от финансовия министър Олаф Шолц и малка делегация. Медиите, които щяха да пътуват с нея, остават в Германия.

В началото е имало малко признаци за проблем, освен замръзналия екран, който показва движението на полета. Меркел е разговаряла с репортери за последното напрежение между Русия и Украйна, когато вратата се отворила и член на екипажа помолил канцлера да дойде.

Снимка 392407

Източник: ЕПА

"Защо сега", попитала Меркел. "Спешно е", отговорил членът на екипажа. Първоначално Меркел е помислила, че нещо лошо се е случило в Германия.

Шолц останал с репортерите, докато Меркел не се върнала 10 минути по-късно.

"Светът е пълен с проблеми. Сега имаме един малък проблем. Самолетът има технически проблеми. Ще трябва да се върнем", отбелязал канцлерът.

Капитанът съобщил за проблеми с електронните системи на самолета, което не позволява прекосяване на Атлантическия океан. Пожарни автомобили със сини светлини са изчаквали на пистата. Самолетът е кацнал 30 минути по-късно във военната зона на летището в Кьолн. 

Снимка 392408

Източник: ЕПА

След кацането в Кьолн на репортерите е заявено, че ще бъдат качени на друг самолет. За около 30 минути пожарникари проверили самолета. Говорител съобщи пред журналистите, че резервният самолет няма да може да пътува до Буенос Айрес, тъй като екипажът вече е работил много часове.

По план днес Меркел трябваше да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп, с китайския лидер Си Дзинпин и с домакина, президента Маурисио Макри. Очаква се да пристигне за традиционната вечеря на лидерите.

След напускането на самолета Меркел, съпругът й Йоахим Зауер, финансовият министър и охраната изчакали в ресторанта на летището. Малко след полунощ канцлерът обяви пред журналистите, че има "сериозен проблем".

"Радвам се, че имаме най-опитния капитан от ВВС на Германия", отбеляза тя.

Меркел пренощува в хотел Maritim в Бон.

Снимка 392411

Източник: ЕПА

Не за първи път официални германски представители изпадат в подобна ситуация. Имаше проблеми с правителствения самолет при връщането на Шолц от посещение в Бали, Индонезия, през миналия месец. През 2017 г. Меркел отмени пътуване до Египет заради проблем със самолета.

Снимка 392409

Източник: ЕПА