Украински биолози предупредиха, че делфините в Черно море умират с тревожна скорост поради смъртоносното шумово замърсяване, причинено от руски военни кораби и подводници, съобщава RFI.

Конфликтът в Украйна не само причини човешки жертви, но войната оказа дълбоко въздействие върху популацията на делфините в Черно море.

Преди войната цялостно проучване на популацията на китоподобните в Черно море установи, че в Черно море има най-малко 253 000 делфина и популациите "не са се влошили през последните 20 години".

Но Иван Русев, ръководител на изследванията в украинския национален природен парк Тузлийски лагуни, казва, че броят на делфините е намалял с най-малко 5000 след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари тази година.

Той твърди, че военният сонар, използван от руските военни кораби, уврежда слуха на делфините и пречи на използването на ехолокация, на която те разчитат, за да ловуват, навигират и избягват хищници.

"Когато руснаците използват сонара на своите подводници или надводни кораби, това смущава вътрешното ухо на делфините и способността им да се движат", каза Русев пред RFI.

Загубата на ехолокация на практика лишава делфините от зрението им, което ги прави особено уязвими.

"Те стават напълно дезориентирани, губят своите ориентири. Блъскат се в камъни и вече не могат да търсят храна. Делфините, които вече не могат да се хранят сами, отслабват много бързо."

Украинското черноморско крайбрежие стана свидетел на едни от най-тежките боеве в конфликта. Руските сили превзеха Змийския остров на 24 февруари, първия ден от нахлуването. Украйна си върна острова по-рано този месец и нейните сили казват, че се подготвят за нови контраатаки в региона.

Бомбардировките и подводните експлозии, свързани с конфликта, също причиняват големи страдания на делфините.

Повече от сто делфина бяха открити мъртви близо до плажовете между град Одеса и делтата на река Дунав - район, представляващ само 2-3 процента от бреговата линия на Черно море на Украйна.

"Това е голяма трагедия", казва Русев. "Хората трябва да осъзнаят, че смъртта на делфините в Черно море е сигнал за смъртта на неговата екосистема. Това е екологична трагедия. Делфините, най-интелигентните животни в света, умират поради война."

Броят на мъртвите делфини вероятно е повече, казва той, тъй като той и екипът му са успели да изследват "само 3-5 процента от украинската брегова линия".

Еколози от Турция, България и Румъния също съобщават за значително увеличение на броя на мъртвите делфини, изхвърлени на брега.

Турската фондация за морски изследвания (Tudav) съобщи, че най-малко 80 мъртви делфина са открити в западната част на Черно море от май насам.