Хиляди германци излязоха по улиците, за да протестират срещу наложените от правителството ограничителни мерки за забавяне разпространението на коронавируса, информира "Ройтерс", позовавайки се на полицията и организатори.

Смъртността от коронавируса в Германия е много по-ниска в сравнение с повечето европейски съседи и някои ограничителни мерки са отменени. Но протестите срещу наложените от кабинета на канцлера Ангела Меркел ограничения стават все по-гласовити и за втори пореден уикенд улиците са изпълнени с демонстранти.

Ваксината против Covid-19 в Германия няма да е задължителна

Ваксината против Covid-19 в Германия няма да е задължителна

Очакванията му са да има ваксина в началото или средата на 2021 г.

Обиждани в социалните мрежи като "ковидидиоти", които рискуват да предизвикат втора вълна на зараза, която може да доведе до затягане на мерките, протестиращите организираха демонстрации на няколко места в Берлин и в провинция Бранденбург.

В Щутгарт, където миналата седмица някои протестиращи нарушаваха правилата за социална дистанция и не носиха маски, полицията очаква демонстрация с до 5000 участници.

Германия отвори границата си с Люксембург

Германия отвори границата си с Люксембург

Берлин облекчава мерките

В Мюнхен организаторите поискаха от властите да им разрешат протест с до 10 000 души на площад Терезиенвийзе в центъра на града, където се провежда прочутият бирен фестивал Oktoberfest. Местните власти подчертаха необходимостта да се спазват мерките за социална дистанция и позволиха демонстрация с участието до 1000 души.

Основната част от протестиращите са ръководени от няколко нови групи. Едната група е Resistance 2020, водена от адвокат от Лайпциг и лекар от Югозападна Германия, който поставя под съмнение официалната статистика за коронавируса и гледа на основните политически партии като конструкция на управление на елита.

Друга група, наричаща се Compact, се описва като "остър меч срещу империалистическа пропаганда". Германски медии подозират, че Русия може да стои зад дезинформационна кампания и подклаждане на протести.

Заразените с коронавирус в Германия са повече от 173 000, а починалите са близо 8000.

56% от германците подкрепят ограничителните мерки.