Новата творба на българския художник Христо Явашев, известен като Кристо, предизвика силен интерес в Италия, предаде БНР. На езерото Изео бяха открити плаващи кейове, които позволяват на посетителите да „ходят по вода”.

Езерото Изео се намира между градовете Бергамо и Бреша, като със своите 65 кв. км площ живописно криволичи в предалпите на област Ломбардия. Вероятно това е една от причините българският художник Кристо да реализира на него своята идея за ходене по вода.

Откриването на инсталацията привлече над 5000 туристи, дори от далечни страни като Япония и Австралия,  които с нетърпение се разходиха по плаващите съоръжение - красиви кейове в жълто-оранжев цвят.

Церемонията беше отразена от множество световни медии, които изтъкнаха майсторството на българския творец.

"Плаващите кейове” представляват пътека, дълга 4.5 км, която свързва селището Сулцано с островите Монтизола и Св. Павел. Те ще са на разположение до 3 юли, като до края на инициативата се очаква да ги посетят над 500 000 души. Разходката е безплатна и е възможна през цялото денонощие.

На церемонията присъстваха  министърът на реформите Мария Елена Боски и управителят на област Ломбардия Роберто Марони, според когото събитието е от голямо културно значение за района.