Холандия удължава полицейски час за още три седмици в опит да намали още повече разпространението на коронавируса. В същото време ще бъдат облекчени други мерки. Това съобщи във вторник премиерът Марк Рюте, цитиран от Politico.

Учениците в гимназията и средните професионални училища ще се върнат в класните стаи от 1 март. Два дни по-късно на упражняващите повечето професии, включващи близък контакт - като фризьори, козметици и масажисти - също ще бъдат разрешени да се върнат на работа.

Вечерният час е в сила от 21:00 часа вечерта до 4:30 ч. сутринта. Това е спорен въпрос в Холандия, откакто беше въведен за първи път в средата на януари, след което бунтове разтърсиха няколко града в продължение на три изпълнителни дни. В началото на февруари, правителството го удължи до 3 март, а сега ще действа до 15 март.

В петък горната камара на холандския парламент одобри законодателство за запазване на вечерния час, след като съдът заяви, че мярката няма правна обосновка.

Холандия удължи блокадата с месец

Холандия удължи блокадата с месец

Новите щамове на коронавируса тревожат властите

Рюте предупреди, че трета вълна от вируса е неизбежна според експертите, докато натискът върху болниците и старческите домове вече е голям. "Това е една реалност", каза той. Но другата реалност е, че ограниченията ни омръзнаха, добави той, като цитира данни за депресията сред възрастните хора, както и децата, които изостават в училище. "Социалните, икономическите и психологическите последици се трупат, каза той. Ето защо, сега навлизаме във фаза, в която сме готови да поемем малко повече риск. "

Агенцията за обществено здраве RIVM заяви във вторник, че броят на положителните тестове за коронавирус е бил с 19 процента по-висок през третата седмица на февруари, отчасти в резултат на увеличените тестове. Намаляването на приема в болница се забави значително, докато приемът в интензивно лечение се увеличи с близо 25 процента.

Холандия удължи вечерния час до 3 март

Холандия удължи вечерния час до 3 март

Блокадата вече бе удължена до 2 март

Холандия е последната държава в Европейския съюз, която започна да ваксинира срещу коронавируса. Правителството започна ваксинацията след остри критики заради забавеното начало. Другите страни членки стартираха ваксинацията в края на декември.