12-годишно момче поиска от съд в Нидерландия да получи разрешение да се вкасинира срещу COVID-19, за да може да посети баба си, която се бори с рак на белия дроб, според писмено съдебно решение, публикувано в четвъртък, съобщава АП.

Момчето, чиято самоличност не е разкрита, "се страхува, че може да зарази баба си и е убедено, че ако тя е заразена, това може да бъде животозастрашаващо", се казва в писменото решение на холандския съд.

Съдията, който разгледа случая по-рано тази седмица, даде на момчето разрешение да си ваксинира.

Деца на възраст 12-17 години могат да се ваксинират в Холандия с одобрение на родителите. Ако родителите не се съгласят, "тогава в крайна сметка можете сами да решите да се ваксинирате", казва холандското правителство в съобщение до децата на своя уебсайт, в което се показва правото им на ваксинация.

12-годишният ученик в гимназия се обръща към съда, защото родителите му, които са разделени, не успяват да се споразумеят по въпроса; майка му му е дала разрешение, но баща му не му позволява.

Съдията в Гронинген заяви, че притесненията на бащата относно краткосрочните странични ефекти са "разбираеми", но добави, че цитираните от него странични ефекти са много редки и лечими и са взети под внимание от холандските здравни власти, когато са одобрили COVID-19 ваксини за деца.

Съдията каза, че притесненията на бащата относно дългосрочните странични ефекти "нямат фактическа основа".

Адвокатите на родителите не отговориха веднага на исканията за коментар.

Адвокатът на майката Бени Веринк каза пред холандската телевизия RTV Noord, че случаят е първият, в който семеен спор за ваксинацията завършва в съда.

Вярвате, че сертификати и ваксинация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят така

Вярвате, че сертификати и ваксинация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят така

От правна гледна точка за правата на човека, дори задължителна ваксинация може да се оправдае, ако са изчерпани всички начини, чрез които може да се постигне същата цел