Хондурас е поредната държава, която ще премести посолството си в Йерусалим тази година, а Израел ще отвори посолство в хондураската столица Тегусигалпа, се казва в изявлението на министър-председателя Бенямин Нетаняху, публикувано през нощта в неделя срещу понеделник.

Двете нови посолства ще бъдат отворени до края на 2020 г., се казва в изявлението.

Съобщението последва разговор в неделя между Нетаняху и президента на Хондурас Хуан Орландо Ернандес.

Засега само САЩ и Гватемала управляват пълноценни посолства в Йерусалим. Редица страни имат търговски, отбранителни или културни мисии в града, включително Хондурас, Колумбия, Бразилия, Австралия, Унгария.

През август 2019 г. Хондурас призна Йерусалим за столица на Израел, а месец по-късно откри търговски офис в Йерусалим като продължение на посолството на Хондурас в Ришон Лезион.

През януари Хондурас официално обяви Хизбула за терористична организация в ход, похвален от Йерусалим.

Припомняме, че Сърбия също обяви решението си за преместване на посолството.

САЩ доволни, Сърбия обявява "Хизбула" за терористична организация

САЩ доволни, Сърбия обявява "Хизбула" за терористична организация

Държавният департамент на САЩ похвали балканската държава за решението

Палестина ще прекъсне отношенията си с всяка страна, която направи това.

Американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел в края на 2017 г. и официално премести американското посолство там през 2018 г., което предизвика влошаване на отношенията с палестинците. Гватемала последва примера скоро след това.

Преместването на посолство в Йерусалим е изключително спорно. Израел претендира за целия Йерусалим като своя столица, докато палестинците разглеждат Източен Йерусалим като столица на бъдещата си държава.

Повечето дипломатически мисии в Израел се намират в или близо до Тел Авив, тъй като страните се опитват да поддържат неутрална позиция по отношение на статута на Йерусалим.