Европейският съюз изрази "сериозна загриженост и съжаление" заради ангажимента на Белград да премести посолството си в Израел в Йерусалим, хвърляйки сянка върху възобновяването на преговорите между Сърбия и Косово, отбелязва "Франс прес".

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Авдула Хоти се срещат днес в Брюксел за втори кръг преговори лице в лице при посредничеството на ЕС за разрешаване на споровете две десетилетия след сблъсъка във войната.

Срещата се състои след преговорите в Белия дом, където Вучич и Хоти подписаха изявления, с които се съгласиха на мерки за подобряване на икономическите отношения - а в случая на Сърбия тя се ангажира да премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим.

Тръмп обяви "голям пробив" в нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово

Тръмп обяви "голям пробив" в нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово

Все още обаче има много различия между Сърбия и Косово

ЕС все още е ангажиран с така нареченото "решение за две държави", при което Йерусалим ще бъде столица както на Израел, така и на бъдеща палестинска държава, а неговата дипломатическа мисия е в Тел Авив.

Общността очаква бъдещи членове като Сърбия да се приведат в съответствие с нейните външнополитически позиции.

"В този контекст всякакви дипломатически стъпки, които биха могли да поставят под въпрос общата позиция на ЕС по отношение на Йерусалим, предизвикват сериозно безпокойство и съжаление", изтъкна говорителят на ЕС по външните работи Петер Стано пред репортери в Брюксел.

Скъсвайки с дългогодишната дипломатическа практика, администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп през декември 2017 г. призна Йерусалим за столица на Израел и премести посолството на САЩ в града.

Вашингтон обяви споразуменията, подписани от Вучич и Хоти в петък, като голям пробив, но днес двамата ръководители излязоха със съвместно изявление, в което са доста по-предпазливи.

В Белия дом Сърбия и Косово преговарят за икономическите си отношения

В Белия дом Сърбия и Косово преговарят за икономическите си отношения

Това ще бъде втори дипломатически успех за администрацията на Тръмп

"Наскоро договорените документи във Вашингтон, които се основават на предишни ангажименти, свързани с диалога, поети от двете страни, биха могли да дадат полезен принос за постигането на всеобхватно, правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията", се казва в изявлението.

В един от най-неразрешимите спорове в Европа Сърбия отказа да признае декларацията за независимост на Косово, след като провинцията се отдели в кървавата война от 1998-1999 г., завършила чак след бомбардировките на НАТО срещу сръбските войски.

Както Косово, така и Сърбия са изправени пред нарастващ натиск от Запада за разрешаване на безизходицата, която се смята за решаваща за присъединяването на двете страни към ЕС.

По време на войната загинаха над 13 000 души, предимно косовски албанци, които съставляват мнозинство в бившата сръбска провинция.

Решаването на спора около статута на Косово продължава в Брюксел

Решаването на спора около статута на Косово продължава в Брюксел

Мария Захарова сравни Александър Вучич с Шарън Стоун в "Първичен инстинкт"

Един от ключовите въпроси е дипломатическото признаване на Косово - пет от 27-те страни на ЕС не признават независимостта му.

Двете страни водят преговори под ръководството на ЕС в продължение на десетилетие за нормализиране на отношенията си, но е постигнат малък напредък, като набор от споразумения, сключени през 2013 г., предстои да бъдат изпълнени изцяло, а предишният кръг от преговори се разпадна през 2018 г.

Вучич и Хоти подновиха разговорите на четири очи в Брюксел през юли, но опитите започнаха мразовито, като сръбският лидер обвини Прищина в опит да "изнудва" Белград.

Шефът на дипломатията на ЕС Жозеп Борел, който е домакин на преговорите в Брюксел заедно със специалния представител на ЕС Мирослав Лайчак, заяви, че срещата днес ще бъде фокусирана върху "малцинствените общности и уреждането на взаимни финансови вземания върху собствеността".

"И двете теми са много чувствителни и много важни за бъдещите отношения между Косово и Сърбия и за ежедневието на техните народи", каза Борел.