България стана поредната източноевропейска държава, която обвинява мултинационалните компании в продажбата на храни с по-ниско качество в страната, отколкото на запад, коментира в. "Гардиън".

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, заяви, че експертите са били изпратени да купуват добре познати храни и напитки в западните супермаркети.

"Следващата седмица ще купим идентични продукти, които се продават на българския пазар от големите вериги и след това ще започне анализът", добави българският земеделски министър.

Твърди се, че големите хранителни компании използват продукти с по-ниско качество в храните, продавани в Централна и Източна Европа, отколкото в Германия, Австрия и Великобритания.

Новоизбраният български премиер Бойко Борисов изглежда приписва предполагаемите различия в качеството на наследството от Студената война в коментари след специално заседание на българския кабинет.

"Това е неприемливо и обидно", каза Бойко Борисов. "Може би това е остатък от апартейда - за някои, храната трябва да бъде с по-високо качество, а за останалите в Източна Европа, с по-ниско качество", смята българският премиер.

В анализа, който се извършва от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), са включени популярен шоколад, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки, сокове и бебешки храни.

Омбудсманът на България Мая Манолова също се е обърнал към Вера Журова - еврокомисар по правосъдието, потребителите и равенството между половете.

Не е ясно какви доказателства има България за своите претенции.

Всъщност ние все още събираме проби за провеждане на изследванията. В момента не можем да обявим резултати... Това заявиха за в. "Гардиън" от БАБХ. Нейни експерти отбелязват, че резултатите от изследването няма да са налични до 30 юни.

Оплакването от България идва след подобни жалби от Чехия, Унгария и Словакия. И четирите държави са членки на Европейския съюз.

Унгарският орган по безопасността на храните заяви през февруари, че Nutella, продавана в унгарските супермаркети, не е същата като тази в Австрия, например.

Сравняват шоколада, соковете, детските храни в Германия и в България

Сравняват шоколада, соковете, детските храни в Германия и в България

Купили продукти от Германия, а другата седмица ще вземат и от България, обясни Порожанов

Италианският производител на напитки Ferrero категорично отрече, че има разлика в качеството.

Проучване, публикувано от словашкото правителство през април, твърди, че основните различия в различните продукти са свързани с повишение на количеството на мазнините, което води до различното съдържание на месо. Освен това не трябва да се забравя добавянето на изкуствени подсладители вместо естествени подсладители. Наблюдава се практиката истинските плодове да са заменяни с оцветители или изкуствен плодов аромат.

Войната по пътищата и качеството на храните събраха съботно МС

Войната по пътищата и качеството на храните събраха съботно МС

От 1 юни започва туристическия сезон и е нужен денонощен контрол

Европейската комисия в голяма степен отхвърли жалбите, като отбеляза, че многонационалните компании са свободни да адаптират своите продукти към различни пазари, докато се спазват законите на ЕС относно етикетирането и безопасността.

Това не пречи на политиците от Вишеградската група да обвиняват Запада, че продава боклуците си на техните пазари.