Бившият британски премиер Джон Мейджър се обяви за създаването на нов международен трибунал, който да разследва действията на Владимир Путин в Украйна, съобщи Би Би Си.

Същата позиция изрази и експремиерът Гордън Браун.

Към двамата държавници се присъединиха и други политици, учени, юристи - общо 140 души, които подписаха петиция за създаване на съдебен орган модела на Нюрнбергския процес срещу нацистките военнопрестъпници след края на Втората световна война.

Гордън Браун иска Нюрнберски трибунал за Путин

Гордън Браун иска Нюрнберски трибунал за Путин

Клинтън и Буш подкрепят Украйна

По думите на Гордън Браун, създаването на такъв трибунал ще затвори вратичка в международното право, "която Путин може да използва, за да избегне правосъдието".

Международният съд на ООН в Хага вече започна разследване срещу Путин за военни престъпления в Украйна, но той се нуждае от санкцията на Съвета за сигурност, където Русия като постоянен член може да наложи вето. За трибунал, организиран по подобие на Нюрнбергския, не би съществувала такава пречка.

По думите на Браун, след падането на Берлинската стена "предполагахме, че демокрацията и върховенството на закона ще възтържествуват", но Путин вместо това си служи с агресия. Той прогнозира, че ако не бъде изпратен ясен сигнал, ще последва агресия и в други страни.

Борис Джонсън: Путин няма да спре в Украйна, ако спечели войната

Борис Джонсън: Путин няма да спре в Украйна, ако спечели войната

Това би хвърлило Източна Европа в нова ера на страх