Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас обяви, че страната му няма да позволи на турски политици да организират предизборни агитации преди парламентарния и президентския вот на 24 юни, съобщава "Дейли сабах".

През миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган обяви, че в края на юни ще се проведат предсрочни избори, след което Република Турция ще се превърне в президентска държава.

Ердоган се нахвърли на Австрия

Ердоган се нахвърли на Австрия

"Взетите от Австрия мерки ще се обърнат срещу нея"

Само преди няколко дни Австрия и Холандия обявиха, че няма да позволят на турски политици да агитират на австрийска и холандска земя.

"Нашето отношение по въпроса е ясно. В тримесечния период преди изборите в чужда страна политиците нямат право да провеждат предизборна агитация в Германия", каза Маас пред журналисти на среща, която е част от Г-7 в Торонто, Канада.

Той подчерта, че правителството на Германия е предприело юридически мерки за забрана политическа агитация от чуждестранни политици след проведения в Турция през април 2017 референдум за конституционни промени.

Виена забранява на турски политици да агитират на австрийска земя

Виена забранява на турски политици да агитират на австрийска земя

Турското лидерство се опитва да експлоатира турските общности в Европа

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се очаква да обсъди въпроса с Маас на среща в Ню Йорк.

Анегрет Крамп-Каренбауер, генерален секретар на Християндемократическия съюз на Германия, също обяви, че предизборната кампания на турските партии не трябва да се разпростира до Германия.

Битката трябва да се води в Турция, а не в Германия, подчерта тя и добави: "Ние не искаме вътрешната политика на Турция в градовете ни".