Швейцария започна ваксинирането на населението си срещу коронавирус, съобщава "Франс прес".

90-годишна жена, настанена в социален дом, беше първата, на която беше поставена ваксина - тази на Pfizer-BioNTech. Това се случи само четири дни, след като препаратът беше одобрен от националните регулатори.

Припомняме, Великобритания беше първата държава в света, която започна масова ваксинация срещу коронавируса с ваксината на Pfizer-BioNTech.

В страните от Европейският съюз пък се предвижда имунизациите да започнат на 27 декември.

Нивата на новозаразените с COVID-19 и смъртните случаи в Швейцария остават високи. В страната с 8,6 милиона души население са регистрирани над 415 000 потвърдени случаи и над 6300 жертви от началото на пандемията.

Великобритания започва ваксиниране срещу коронавирус

Великобритания започва ваксиниране срещу коронавирус

Първоначално ваксината ще се поставя в 50 "болнични центъра" в страната

В събота регулаторният орган на Швейцария обяви, че е одобрил употребата на ваксината Pfizer-BioNTech след двумесечен мониторинг.

Възрастните хора и тези с придружаващи заболявания - общо 2 милиона души - ще бъдат първите ваксинирани.

Повечето от обитателите на домовете за възрастни хора в Люцерн ще получат първата от двете необходими дози от ваксината през следващите дни. Втората доза се прилага три седмици след първата.

Ваксината не е задължителна, но е безплатна за швейцарските граждани.

Швейцария е осигурила около 15,8 милиона дози ваксини срещу COVID-19 от споразумения с трима производители. Страната е подписала договори за около три милиона дози от ваксината Pfizer-BioNTech, около 7,5 милиона дози от ваксината на Moderna и около 5,3 милиона дози от ваксината AstraZeneca. За всяка от трите различни ваксини са необходими по две дози на човек.