Поне петима посредници предлагат платени услуги за получаване на българско гражданство в молдовския град Тараклия, който е център на българската общност в страната. Това става ясно от публикация във Фейсбук профила на кмета на града Сергей Филипов. Самият той е кандидатствал за гражданство през 2005 г., но му е било отказано, въпреки че е етнически българин.

Вчера в социалната мрежа се разрази взрив от коментари, след като Филипов изрази огорчението си от този отказ, на фона на фона на новината, че местен политик е получил български паспорт без според него да има български корени.

"СБОГОМ БЪЛГАРИЯ! Мисля, че за моята прародина няма да има никаква вреда от това мое решение. Не съм гражданин на България и не съм кандидат за гражданство. Мен българското министерство на външните работи ме подложи на някаква особена експертиза и прецени, че нямам право на гражданство. Бог да е с вас! Увеличавайте населението си с тези, които достойно плащат за това! След като веднъж се унижих, няма да го направя втори път!" - написа Сергей Филипов.

Повод за огорчението му е появата в местните медии на сюжет за лидера на партия ШОР в Тараклийския район - Вячеслав Лупов, който в родината си не се самоопределя като българин, но вече има българско гражданство. Местната телевизия NTS съобщава, че Лупов е посетил София, имал е срещи в парламента и правителството и е получил подкрепа от евродепутата Николай Бареков.

Днес Сергей Филипов отново коментира случая, като споделя че не би искал споделеното от него да се използва като инструмент за политически натиск срещу сегашните българските власти.

"Моят постинг във Фейсбук предизвика широк обществен резонанс във връзка с отказа за ди бъде дадено българско гражданство. В социалните мрежи и в българските медии различни групи хора започнаха да използват този постинг като инструмент да въздействат на правителството, на всички власти (законодателни и изпълнителни), политически партии и обществени организации." - споделя той.

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина
Обновена

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен

За да спре спекулациите той прави някои уточнения:

"1. Моят случай с отказа за предоставяне на българско гражданство е от 2005 г., а не от 2018 г. През онзи период я работех като заместник-кмет на Тараклия.

2. Българско гражданство, както и стотици бесарабски българи, се опитах да получа чрез платен ПОСРЕДНИК, като му дадох нотариално заверено пълномощно. (Виждах от примери на познати, че личното получаване на гражданство е свързано със затруднения, като се започне от подготвянето на документите, изнурителните опашки, неразбориите. Само в гр. Тараклия и досега около петима души които оказват платени посреднически услуги за получаване на гражданство).

3. През 2005 г. нямах нито една лична среща със служители в посолството, консулството или ДАБЧ. С всички тези въпроси се занимаваше посредник.

4. Когато посредникът ми съобщи за отказа, каза, че никой не му е обяснил какви са причините. Но по думите му, негов приятел в ДАБЧ казал, че съществена роля е изиграл фактът, че съм отявлен русофил и член проруската Комунистическа партия на Молдова.

5. Важно е да се знае, че моят постинг беше публикуван като коментар към видео, в което се показва как молдовският политик Вячеслав Лупов, кандидат за депутат от партия Шор, който се появи в Тараклия само преди няколко месеца назад, ловко манипулирайки пред българските политици и длъжностни лица, се е представил в София като представител на колективната воля на бесарабските българи, макар че никога не е бил такъв. Една от целите на неговото пътуване в България е било получаването на българско гражданство - като лице с български произход. Макар че само преди три месеца, когато се запозна с мен, той твърдеше, че не е българин. Накратко - това е молдовският Остап Бендер.

Това е истинският повод да публикувам на страницата си във Фейсбук толкова емоционален постинг, предизвикал толкова бурно обсъждане в социалните мрежи и българските медии. Днес ми се обадиха десетки хора, измамени от посредници по подобен начин. Убедих се окончателно, че сам съм си виновен, че ес доверих на аферист, а не тръгнах по по-трудния, но законен път. Поднасям искрените си извинения, на тези, чиято репутация е пострадала от коментарите ми.

Общественото мнение е най-силният аргумент при всякакви спорове. Затова моля политическите опоненти ва властите в България да не използват коментарите ми към видеото като инструмент за постигане на политическите си цели." - заключава Сергей Филипов.