Ако кандидатът на републиканците Доналд Тръмп спечели президентските избори през ноември, 2021 година американската икономика може да се свие с 1 трилион долара. Това отбелязва изследователската компания Oxford Economics, цитирана от Ройтерс.

Докато компанията подчертава, че политиките на Тръмп като повече протекционистки търговски практики, намаляване на данъците и масова депортация на нелегалните имигранти могат да бъдат смекчени в преговори с Конгреса, те също могат да доведат до тежки последствия.

В изследването компанията отбелязва, че последствията от политиките му могат да бъдат със сериозно отражение – свиване на БВП на САЩ и подкопаване на икономическия ръст.

В същото време Тръмп на предизборно мероприятие в Айова заяви, че ще поиска Apple да спре производството си в Китай, както и други американски компании. Той се закани да предоговори световните търговски споразумения и да ограничи федералните такси и регулации.

„Ще предоставим възможност, просперитет и сигурност на всички американци”, изтъкна магнатът.

Според базисния сценарий на Oxford Economics икономиката на САЩ се очаква да расте с постоянен темп от 2% от 2017 година и да достигне 18,5 трилиона долара през 2021 година. Но ако Тръмп бъде избран и успее да прокара политиките си, икономическият ръст ще спадне значително, падайки до О на сто през 2019, а БВП ще се свие до 17,5 трилиона долара.