Икономиката на Тайланд с най-голям срив от повече от две десетилетия, показва изнесената днес статистика, цитирана от АФП.

Официални представители посочват като причини за икономическия спад засегнатият от пандемията от коронавирус туристически сектор и политическата нестабилност в азиатската държава.

43 г. затвор за обида на монархията в Тайланд

43 г. затвор за обида на монархията в Тайланд

Това се смята за най-тежката наложена присъда за нарушаване на Закона за обида на величеството

Миналата година икономиката на Тайланд се е свила с 6.1%, което е най-големият спад от Азиатската финансова криза, когато държавата отчете забавяне от 7.6%. Правителството очаква икономиката през 2021 г. да се разшири по-бавно от прогнозираното по-рано.

Прогнозата за икономическия растеж е ревизирана от 3.5-4.5% на 2.5-3.5%, въпреки че през последните три месеца на миналата година бе отчетено подобрение.

Въпреки че монархията като цяло бе пощадена от коронавируса, пандемията доведе до частична блокада, която тежко засегна икономиката.

Премиерът на Тайланд остава на власт след съдебна победа

Премиерът на Тайланд остава на власт след съдебна победа

Прают Чан-оча не е намерен за виновен в конфликт на интереси

В страната има повече от 24 500 случая на коронавирус.

Около 40 милиона туристи се очакваше да посетят държавата през 2020 г., но пандемията от коронавирус не позволи да се осъществи.

Друг фактор за икономическите проблеми е воденото от младежи протестно движение, което настоява за оставката на правителството, конституционна реформа и промени в монархията.

Правителството бе принудено да отпусне 59,7 милиарда долара за стимулиране на икономиката.

Тайланд готов на всякакви мерки срещу демонтрантите

Тайланд готов на всякакви мерки срещу демонтрантите

Насилието ескалира на протестите

Вчера бе съобщено, че икономиката на Япония е отчела най-големия икономически спад от повече от 10 г. Третата най-голяма икономика в света регистрира 4.8% спад през миналата година - първото годишно свиване от световната криза през 2009 г.