Вече е постигнато принципно споразумение за деескалация на ситуацията в Северно Косово, пише Albanian Post, като добавя, че страните ще излязат с подробностите в петък, 18 ноември, съобщава b92.

Според албански медии Косово се е съгласило да отложи крайния срок за пререгистрация на превозни средства.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че няма алтернатива да се намери решение на проблема с регистрационните номера преди 21 ноември.

"Косовската страна се съгласи да отложи решението за регистрационните табели след дългосрочни искания от Европейския съюз и Съединените американски щати, но поиска гаранция от своите партньори за това", казаха медиите от Тирана.

Както се добавя, в момента се търсят условия, така че сърбите от Косово да могат да се върнат в институциите, които напуснаха демонстративно, след като не се съгласиха с решението за регистрационните номера, което предвиждаше предупреждения, глоби и смяна на на табели, съобщава Косово онлайн.

"Трудно ще се намерят решения за напусналите политически постове, като депутати и кметове на четири общини в северната част, но не толкова трудно за администрацията, полицията и съдебната система", се посочва в текста.

По този повод Централната избирателна комисия на Косово взе решение да смени десет депутати от Сръбската листа, които подадоха оставки. Миналия вторник ЦИК прие искането на президента на Косово Вьоса Османи за назначаване на лице, което да замести овакантените позиции поради оставката на депутата от Сръбската листа.

По същия начин след среща с представители на политически партии Османи обяви, че са определили 18 декември за дата на изборите в четири общини на север.

От 5 ноември Северна Митровица, Лепосавич, Зубин Поток и Звечан са без кмет.

Вучич: Германия и Великобритания подкрепят всички "незаконни действия" на Прищина

Вучич: Германия и Великобритания подкрепят всички "незаконни действия" на Прищина

Той се срещна с Борел и Лайчак в Париж