Информатор, разполагащ с архив от кадри, разкриващи мъчения в руските затвори, емигрира във Франция, съобщи радио "Свобода". Той е предал видеоархива си на обществения проект Gulagu.net.

Фамилията на информатора не се съобщава, известно е само, че името му е Сергей. Той е беларуски гражданин, ИТ специалист, лежал е в руски затвор в Саратов и е бил жертва на насилие.

Ръководителят на проекта Gulagu.net Владимир Осечкин уточнява, че Сергей се е обърнал към френските власти с молба за политическо убежище. Известно е още, че на 16 октомври той се е намирал в северноафриканска страна, откъдето е излетял за Франция, а по-късно е пристигнал на парижкото летище "Шарл де Гол".

На 24 май тази година Владимир Осечкин обяви, че прекратява дейността на проекта "Гулагу - нет" на територията на Русия и закрива неговия Съвет на координаторите. Той определи продължилата 9 години дейност на своите съмишленици като ефективна и открита.

На 4 октомври Осечкин разказа, че му е предаден секретен архив с видеозаписи на руската система на затворите и Федералната служба за сигурност. Става дума за 40 гигабайта видеоматериали и снимки, направени от камерите за наблюдение в затворите. Заснети са мъчения, побои и изнасилвания на лишените от свобода. По думите на Осечкин, руските спецслужби за използвали тези файлове като компромати, за да манипулират поведението на осъдените.

Част от архива е изпратена до Европейския комитет против изтезанията. Осечкин смята да предостави такива материали и до Комитета на ООН против изтезанията.