Програмата на Иран за създаване на балистични ракети никога няма да спре под каквито и да е било обстоятелства. Техеран има подготвени ракети за изстрелване.

Това заяви високопоставен командир на Корпуса на гвардейците на Ислямската република пред местна телевизия, цитиран от Ройтерс.

Ракетната програма на Иран няма да спре при никакви обстоятелства...Корпусът на гвардейците никога не е приемал резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за ракетната работа на Иран...ние винаги сме готови да защитим страната срещу всеки агресор. Иран няма да се превърне в Йемен, Ирак или Сирия”, закани се бригаден генерал Амир Али Хаждизадех.

Иран изпита две ракети с надпис "Израел трябва да бъде унищожен"

Иран изпита две ракети с надпис "Израел трябва да бъде унищожен"

Изстреляните днес ракети са резултатите

Хаджизадех каза, че някои от изстреляните ракети през последните дни са носели 24 бойни глави и 1 тон тротилов еквивалент.

Корпусът изстреля няколко балистични ракети във вторник и сряда. Изпитанията се разглеждат като предизвикателство за ООН и конкретно за приета от Съвета за сигурност на световната организация резолюция за иранската ракетна програма, както и за сключеното ядрено споразумение през 2015 година.

Ирански официални лица обявиха, че ракетните тестове не са в нарушение на ядрената сделка, която доведе до вдигане на наложените от Запада санкции срещу Техеран през януари.

Иранската ракетна програма и изпитанията на ракети през последните дни по време на военни учения не са в нарушение на ангажиментите към ядреното споразумение и сключеното с шестте световни сили ядрено споразумение, каза говорител на външното министерство на Иран.

Иран тества балистични ракети

Иран тества балистични ракети

Изпитанието има за цел „да покаже възпиращата сила

В сряда държавният секретар на САЩ Джон Кери проведе разговор с иранския си колега за тестваните ракети, каза говорител на Държавния департамент.