Животът на повече от 5000 осъдени на смърт в Иран може да бъде пощаден заради промени в наказателното право, пише "Гардиън".

Промените включват отмяна на смъртно наказание за някои наркопрестъпления.

Иран е на второ място след Китай по най-много екзекутирани хора в света през последните години. Повечето от екзекутираните в Ислямската република са осъдени за притежание или трафик на наркотици. През 2017 г. повече от 500 души са екзекутирани.

Смекчаването на законите за наркопрестъпления е поместено в комюнике на шефа на съдебната власт в Иран до всички съдебни служители.

Правозащитници смятат, че промяната е потенциално значима крачка към отмяна на смъртните наказания по света.

Парламентът на Иран прокара мерки през август, които включват налагане на смъртно наказание при притежание на 50 килограма опиум, 2 килограма хероин или 3 килограма метамфетамин. Преди промените най-тежкото наказание се налагаше при притежание на 5 килограма опиум или 30 килограма хероин.

Промените ще бъдат прилагани със задна дата, което означава, че хиляди със смъртно наказание могат да избегнат екзекуция.

От 80 милиона население в Иран почти 3 милиона иранци са пристрастени към твърди наркотици.

Според съдебната комисия в иранския парламент повечето от осъдените на смърт 5 000 души за наркотици са на възраст между 20 и 30 г.