Иран планира да влезе в нова фаза на ограничения и безсрочна блокада в опит да поеме контрол над драматичното увеличение на новите случаи на коронавирус, информира ДПА.

"Тези блокади ще влязат в сила от 21 ноември, необходими са за спасяване на човешки живот", каза иранският президент Хасан Рохани в телевизионно обръщение.

Иран с повече от 40 000 починали от коронавирус

Иран с повече от 40 000 починали от коронавирус

Ислямската република е с най-много жертви в Близкия изток - 40 121 починали

Ограниченията на публичния живот ще продължат безсрочно, докато не спаднат новите случаи и смъртността, добави той.

Хората трябва да приемат горчивия факт, че този проблем ще остане с нас за дълго време и ние ще трябва да живеем с този неканен гост, поясни Рохани.

Подробностите за новите ограничения, включително кои сектори ще бъдат засегнати и дали ще има вечерен час, президентът отбеляза, че ще бъдат съобщени от кризисния щаб преди 21 ноември.

Иран счупи рекорда за починали от COVID-19 за денонощие

Иран счупи рекорда за починали от COVID-19 за денонощие

През изминалото денонощие са регистрирани 11 780 заразени

Според "Ройтерс" ограниченията ще засегнат Техеран и други около 100 населени места. Някои бизнеси и услуги ще бъдат спрени, няма да се допуска в градовете излизане и влизане на автомобили.

Иранското здравно министерство съобщи за 452 починали от коронавирус през последните 24 часа, с които в страната стават общо 41 034. Потвърдени са 11 203 нови случая. В Ислямската република има над 740 000 заразени с коронавирус.