Иран осъди забраната на Берлин за дейността на Хизбула в Германия и определянето на подкрепяната от Иран ливанска група като терористична организация, заявявайки, че този ход обслужва американските и израелските интереси, съобщиха иранските държавни медии в петък, цитирани от "Ройтерс".

Германската полиция в четвъртък извърши обиски асоциация на джамии, за които се твърди, че са близки до Хизбула, и забрани цялата дейност на групата на своя земя, след като я определи за терористична организация, дългоочаквана стъпка, за която призоваваха Израел и САЩ.

"Изглежда, че някои държави в Европа приемат своите позиции, без да обмислят реалностите в региона на Западна Азия и като вземат предвид само целите на пропагандната машина на ционисткия режим и объркания американски режим", коментира говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави.

Той разкритикува германското правителство, че обвинява Хизбула в "насърчаване на въоръжена борба с терористични средства". Той добави, че групата е "официален и легитимен" член на ливанското правителство и парламент и сила за "политическа стабилност".

Германия забрани дейността на "Хизбула" на своя територия

Германия забрани дейността на "Хизбула" на своя територия

Това съобщи министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер

Според германското вътрешно министерство забраната означава, че символите на Хизбула не могат да се показват на събирания и в публикации или в медиите, и активите на Хизбула могат да бъдат иззети. Тъй като това е чужда организация, не е възможно да се забрани и разпусне, се казва в съобщение на министерството.

Израел, който със САЩ настояваше Германия да забрани групата, похвали действията на европейската страна.

Израел призова други държави от Европейския съюз да предприемат подобни действия.

ЕС класифицира военното крило на Хизбула като терористична група, но не и нейното политическо крило. Великобритания въведе законодателство през февруари миналата година, преди да напусне ЕС, което класифицира Хизбула като терористична организация.

Израел е ударил цели в Сирия

Израел е ударил цели в Сирия

Цели на Хизбула са били обект на операцията