Иран заплаши да създаде ракети с обсег на действие 5 000 километра, ако САЩ наложат нови санкции, съобщава RT.

През последните дни американски издания разпространиха информация, че Белият дом може да наложи санкции на Иран заради развитието на ракетната програма на Ислямската република. Но в последния момент излезе информация, че администрацията на президента на САЩ Барак Обама ще отложи налагането на рестриктивни мерки. В края на годината Иран тества балистична ракета, която според експерти е в нарушение на наложени от Съвета за сигурност на ООН санкции срещу ракетната програма на Ислямската република.

Белият дом отлага новите санкции срещу Иран

Белият дом отлага новите санкции срещу Иран

Подготвяни във връзка с иранската програма за разработка на балистични ракети

„Иран демонтира хиляди центрофуги, за да докаже правото си да обогатява уран. Новите санкции идват като шамар за нашата страна”, пише в открито писмо до президента на Иран Хасан Рохани секретарят на Съвета за целесъобразност Мохсен Резай, цитиран от местната медия Mehr.

“САЩ ще съжаляват за поведението си и ще осъзнаят, че такива действия не водят до ползи”, подчертава Резай.

Той благодари на Рохани за бързия отговор относно заплахите на САЩ.

Имаме толкова много ракети, че не знаем къде да ги скрием, обяви ирански генерал

Имаме толкова много ракети, че не знаем къде да ги скрием, обяви ирански генерал

Нямаме достатъчно място в нашите складове

Държавният глава на Иран нареди да се увеличават иранските ракетни възможности, допълвайки, че страната има право да продължи да се развива в тази област, откакто няма право да използва ядрени бойни заряди. 

Модерните ракети на Иран поставят под заплаха Camp Thunder Cove – малка изолирана американска военновъздушна база в Индийския океан.