САЩ вярват, че Иран подготвя провеждането на големи учения в Персийския залив през следващите дни, които очевидно съвпадат с ежегодни игри на фона на напрежението с Вашингтон.

Това съобщиха американски представители пред осведомителната агенция "Ройтерс".

Ислямската република е бясна от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли страната от ядрената сделка и да върне санкциите срещу Техеран. Високопоставени ирански представители предупредиха, че Техеран няма лесно да се подаде на кампанията на САЩ срещу износа на ирански петрол.

Централното командване на САЩ потвърди, че е забелязало засилена иранска активност, включително и в Ормузкия проток - стратегически воден път за пренос на петрол, който Революционната гвардия на Иран многократно заплашва да затвори.

Според американски източници Революционната гвардия изглежда е подготвила повече от 100 кораба за учения. Мобилизирани са и стотици военнослужещи от сухопътните сили.

Иранските сили се изтеглят от границата с Израел, обяви Москва

Иранските сили се изтеглят от границата с Израел, обяви Москва

Иранците се изтеглиха и шиитските формации вече не са там

В сряда премиерът на Израел Бенямин Нетаняху предупреди, че на всеки опит на Иран да блокира пролива Баб ел Мандеб в югоизточния край на Червено море ще бъде отговорено с международна коалиция, в която ще участва и еврейската държава.

Иранските учения могат да започнат през следващите 48 часа.