Иран подкрепя крайната цел на Договора за неразпространение на ядреното оръжие - за общо и пълно разоръжаване на запасите от ядрени оръжия в света под строг и ефективен международен контрол.

Това заяви Казем Гарибабади, постоянен пратеник на Иран в базираните във Виена международни организации, предаде "Спутник".

"Ние също така силно вярваме, че спирането на всички тестове на ядрени оръжия, е първата необходима стъпка към ядреното разоръжаване", добави Гарибабади, коментарите му, цитирани от Press Телевизор.

Иранският дипломат направи коментарите си на заседание на подготвителната комисия за Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, многостранно споразумение, подписано през 1996 г., забраняващо всички ядрени опити във всякаква среда както за граждански, така и за военни цели.

Рохани: Иран е много щастлив, че "терористът" Тръмп си тръгва

Рохани: Иран е много щастлив, че "терористът" Тръмп си тръгва

Не, не сме, но сме много щастливи да видим, че Тръмп си отива

Договорът е подписан от 184 държави, но все още не е влязъл в сила, тъй като САЩ, Израел, Китай, Египет, Индия, Пакистан, Иран и Северна Корея все още не са го подписали или ратифицирали.

Гарибабади продължи да критикува подхода на САЩ към неразпространението на ядреното оръжие. По думите му, САЩ могат да възобновят ядрените опити, като по този начин подкопаят международния мир и сигурност.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и американският президент Доналд Тръмп многократно обвиниха Техеран, че изгражда ядрена бомба.

Иран засилва обогатяването на уран, обмисля да гони инспекторите

Иран засилва обогатяването на уран, обмисля да гони инспекторите

В момента Иран обогатява уран до ниво под 5%

На 27 ноември влиятелният ирански физик Мохсен Фахризаде беше убит, а Иран веднага обвини Израел за убийството и заплаши с отмъщение. Израелското правителство не направи официален коментар по въпроса, но взе мерки след заплахите.

Плановете на Иран да монтира модерни центрофуги в главното си съоръжение за обогатяване на уран в Натанц са "дълбоко притеснителни". Това обявиха преди седмица Франция, Германия и Великобритания.

Трите правителства, наречени E3, заявиха, че плановете са в противоречие със споразумението от 2015 г. между Техеран и световните сили, чиято цел е да ограничи ядрената програма на Иран.

Споразумението, официално наречено Съвместен всеобхватен план за действие (JCPoA), е "най-добрият и понастоящем единственият начин за наблюдение и ограничаване на ядрената програма на Иран", настояха трите държави.

Съгласно условията на иранското ядрено споразумение от 2015 г. той може да обогатява уран само с по-малко сложно разнообразие от центрофуги.

От май миналата година Иран предприе стъпки за нарушаване на този лимит и няколко други, предвидени в споразумението в отговор на оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп от споразумението през 2018 г. и последващото повторно налагане на санкции.

Иран обвини Израел за убийството на ядрения учен

Иран обвини Израел за убийството на ядрения учен

Зариф не представи доказателства

Трите европейски сили заявиха, че са отбелязали "с голяма загриженост" закон, приет от иранския парламент, който ще разшири ядрената програма на Иран и ще ограничи достъпа на МААЕ за мониторинг, като подчертаха, че и това би било "несъвместимо с JCPoA и по-широките ядрени ангажименти на Иран".