Плановете на Иран да монтира модерни центрофуги в главното си съоръжение за обогатяване на уран в Натанц са "дълбоко притеснителни". Това обявиха Франция, Германия и Великобритания, съобщава "Франс прес".

Трите правителства, наречени E3, заявиха, че плановете са в противоречие със споразумението от 2015 г. между Техеран и световните сили, чиято цел е да ограничи ядрената програма на Иран.

Споразумението, официално наречено Съвместен всеобхватен план за действие (JCPoA), е "най-добрият и понастоящем единственият начин за наблюдение и ограничаване на ядрената програма на Иран", настояха трите държави.

Иран ускорява обогатяването на уран под земята

Иран ускорява обогатяването на уран под земята

Иран планира да монтира стотици по-модерни центрофуги за обогатяване на уран

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи миналия месец, че Иран е монтирал и е започнал експлоатация на модерни центрофуги в подземен участък в Натанц.

"Неотдавнашното съобщение на Иран до МААЕ, че възнамерява да монтира още три каскади модерни центрофуги в завода за обогатяване на гориво в Натанц, противоречи на JCPoA и е дълбоко притеснително", изтъкват от E3.

Съгласно условията на иранското ядрено споразумение от 2015 г. той може да обогатява уран само с по-малко сложно разнообразие от центрофуги.

От май миналата година Иран предприе стъпки за нарушаване на този лимит и няколко други, предвидени в споразумението в отговор на оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп от споразумението през 2018 г. и последващото повторно налагане на санкции.

Трите европейски сили заявиха, че са отбелязали "с голяма загриженост" закон, приет от иранския парламент, който ще разшири ядрената програма на Иран и ще ограничи достъпа на МААЕ за мониторинг, като подчертаха, че и това би било "несъвместимо с JCPoA и по-широките ядрени ангажименти на Иран".

Маас: Германия иска ново ядрено споразумение с Иран

Маас: Германия иска ново ядрено споразумение с Иран

Старото може да не е достатъчно, Иран да се съобрази с изискванията на западните страни

Законопроектът "за премахване на санкциите и защита на интересите на иранския народ" беше одобрен от влиятелния Съвет на пазителите в сряда, но трябва да бъде подписан от президента Хасан Рохани, за да стане закон.

Рохани, чието правителство сигнализира за готовност да си сътрудничи с новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, нарече законопроекта "вреден за хода на дипломатическите дейности".

Трите европейски правителства заявиха, че ако Иран сериозно иска да се върне към дипломацията с новата администрация на САЩ, той трябва да ревизира закона и монтирането на центрофугите.

Рохани предупреди хардлайнерите да не се месят в ядрената политика на Иран

Рохани предупреди хардлайнерите да не се месят в ядрената политика на Иран

Нашите братя (в парламента) не трябва да вземат прибързани решения