Иранските власти са задържали 10 души за атентата, извършен по-рано тази седмица в югоизточната част на страната. Това са съобщили от ръководството на полицията за агенция IRNA.

Според органите на реда, арестуваните са само част от групата, отговорна за кървавия акт на насилие. Издирват се и останалите. Те вече са идентифицирани.

Подчертан бе героизмът на полицаите, които бяха ранени при атаката.

Припомняме, че жертвите на атаката са три, а ранените 48 души, сред които и много полицаи.

Кола бомба бе взривена в югоизточната част на Иран. Атаката бе извършена в района на полицейското управление в град Чабахар в провинция Систан и Балучестан.

Отговорност за атаката пое сунитската джихадистка групировка "Алсар ал Фуркан".Тя разпространи снимка на предполагаемия терорист-самоубиец.

Повече от 40 загинали и ранени при атентата в Иран
Обновена

Повече от 40 загинали и ранени при атентата в Иран

Джихадистка групировка пое отговорност за атаката

Според външния министър Мохамед Джавад Зариф, зад кървавия акт на насилие стоят "външни сили". Терористите са подпомагани отвън, убеден е той. Зариф се закани те да получат строги наказания.

Подобни атаки са относително редки в страната, с изключение на този пограничен район.

Районът граничи с Пакистан. Провинция Балучестан страда от години от бунтове на няколко ислямистки и сепаратистки групировки, въпреки че правителството в Техеран често обвинява съседната страна и САЩ. Пакистан обаче също се бори с партизанските отряди Балох на своя територия.