Убийството на всички американски лидери няма да е достатъчно, за да отмъсти за смъртта на иранския военен командир генерал Касем Солеймани. Това заяви генерал от иранската революционна гвардия, цитиран от "Ройтерс".

Солеймани беше убит през януари 2020 г. от американски военни по време на посещение в Ирак. Иран обеща "съкрушително отмъщение" на всички, отговорни за убийството му.

"Дори всички американски лидери да бъдат убити, това пак няма да е достатъчно отмъщение за кръвта на Солеймани. Трябва да следваме пътя на Солеймани и да отмъстим (на САЩ) чрез други методи", посочи Мохамад Пакпур, командир на сухопътните войски на Революционната гвардия.

Топ ирански генерал обеща жестоко отмъщение на САЩ за убийството на Солеймани

Топ ирански генерал обеща жестоко отмъщение на САЩ за убийството на Солеймани

Ще мъстим на американците с помощта на хора, които са до тях и в собствените им домове, закани се Гаани

Солеймани беше най-влиятелният военен командир на Иран и ръководеше операциите на Техеран в Близкия изток. Той беше убит на летището в Багдад при атака, разпоредена от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Изявлението на Пакпур идва в момент, когато Иран и световните сили се опитват да преодолеят трудностите в преговорите във Виена за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., които са в застой.

Един от нерешените въпроси е дали Вашингтон ще премахне или не елитните войски на иранската революционна гвардия от своя списък с чуждестранни терористични организации, каквото е едно от изискванията на Техеран за възобновяването на сделката.

Хиляди в Близкия изток зоват за отмъщение 1 г. от убийството на Касем Солеймани

Хиляди в Близкия изток зоват за отмъщение 1 г. от убийството на Касем Солеймани

Хиляди иракчани се събраха на демонстрация