Иранските военни започнаха в сряда военноморски учения с ракети с малък обсег, съобщи иранската държавна телевизия, на фона на напрежение между враговете Техеран и Вашингтон, съобщава "Ройтерс".

Иран има една от най-големите ракетни програми в Близкия изток, разглеждайки такива оръжия като важна възпираща и ответна сила срещу САЩ и други противници в случай на война.

Западът гледа на ракетите на Иран едновременно като конвенционална военна заплаха за регионалната стабилност и като възможен механизъм за ядрени оръжия, ако Техеран ги разработи.

Революционната гвардия на Иран откри подземна ракетна база в Персийския залив

Революционната гвардия на Иран откри подземна ракетна база в Персийския залив

Мястото на базата се пази в тайна

Произведеният в Иран военен кораб "Макран", който държавните медии определиха като най-големия военен кораб на Иран с хеликоптерна площадка, и ракетоносецът "Зерех" (броня) участват в двудневните учения в Оманския залив.

Напрежението между САЩ и Иран се увеличи от 2018 г., когато президентът Доналд Тръмп се отказа от ядрената сделка от 2015 г. и Съединените щати възстановиха санкциите, за да притиснат Иран да договори по-строги ограничения на ядрената си програма, разработването на балистични ракети и подкрепата за регионални прокси сили.

През последните години имаше периодични конфронтации между иранските военни и американските сили в Персийския залив, където Техеран провежда ежегодни учения за противопоставяне на "чужди заплахи".

Иран тества безпилотни самолети на военни учения

Иран тества безпилотни самолети на военни учения

Иран и регионалните му съюзници все повече разчитат на безпилотни самолети

Миналата седмица Иранският корпус на революционната гвардия задържа танкер под флага на Южна Корея във водите на Персийския залив и задържа екипажа му на фона на напрежението между Техеран и Сеул заради ирански средства, замразени в южнокорейските банки заради санкциите на САЩ.

В началото на 2019 г. Иран засили напрежението в най-натоварения петролен път в света, като задържа танкера под британски флаг Stena Impero.

Това се случи две седмици след като британски военен кораб край Гибралтар задържа ирански танкер, превозващ 2,1 млн. барела лек суров петрол за Сирия, в нарушение на международните санкции срещу Дамаск. Иранският лидер аятолах Али Хаменей обяви тогава, че страната му ще отмъсти за задържането на иранския танкер.

Иран "скочи" на Помпео, отрича връзки с "Ал Кайда"

Иран "скочи" на Помпео, отрича връзки с "Ал Кайда"

Държавният секретар приключва катастрофална кариера, според Техеран