Италия, Испания и Белгия се присъединиха към други европейски страни в препоръките си да се ограничи използването на ваксината на Oxford/AstraZeneca само до по-възрастни хора, след като ЕС не успя да договори координиран подход за повишаване на доверието към ваксината, пише "Гардиън".

Вчера от Европейската агенция по лекарствата съобщиха, че са установили възможна връзка между ваксината и много редки случаи на тромбоза, въпреки че увери, че ползите са повече от рисковете. Агенцията не обяви някакви ограничения.

Какво трябва да знаете за ваксината на AstraZeneca и редките случаи на тромбоза?

Какво трябва да знаете за ваксината на AstraZeneca и редките случаи на тромбоза?

Главоболие, замъглено зрение, объркване или припадъци

Великобритания препоръча здравите хора от 18 до 24-годишна възраст, които не са под голям риск от коронавируса да изберат друга ваксина, ако имат възможност.

Впоследствие Белгия реши ваксината да се прилага само при хората на възраст над 55 г. в продължение на месец.

Министърът на здравеопазването на Италия Роберто Сперанца заяви, че ваксината трябва да се прилага само при хората на възраст над 60 г. Франко Локатели, ръководител на здравния съвет на Италия, заяви, че тези, които са получили първата доза от ваксината на AstraZeneca, могат да си поставят и втората. Официални представители подчертаха, че ваксината не се препоръчва на хора под 60 г., но не е забранено.

ЕС призован за единство за засилване на доверието към ваксината на AstraZeneca

ЕС призован за единство за засилване на доверието към ваксината на AstraZeneca

Призоваваме здравните министри да следват координиран подход

Испанският здравен министър съобщи, че правителството е решило временно да спре прилагането на ваксината при хора под 60 г.

Други държави, включително Германия, вече наложиха подобни ограничения.

Здравните министри на държавите членки на ЕС проведоха извънредна среща в сряда вечерта за съгласуване на координиран подход при използването на ваксината. Министрите не успяха да се договорят въпреки призива на Португалия, която е ротационен председател.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че 169 случая на редки случаи на тромбози в мозъка са регистрирани до началото на април след поставяне на 34 милиона дози от ваксината на AstraZeneca. Повечето случаи са при хора под 60 г. в рамките на две седмици от ваксинацията.

ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

Случаите на съсиреци обаче са изключително редки

Държавите, които наложиха възрастови ограничения, са пред дилемата какво да правят с по-младите, които получиха първата доза от ваксината на AstraZeneca. Някои експерти коментират, че различните ваксини могат да работят заедно в борбата с вируса, защото всички атакуват "шипчест" протеин на вируса. Германия препоръчва да се поставят различни ваксини като втора доза при хората на възраст под 60 г., които като първа доза са получили ваксината на AstraZeneca. Другите държави чакат резултатите от британско проучване, което изследва смесването на ваксините на Pfizer и AstraZeneca.