Екипажът на Китайската космическа станция ще бъде сменен за първи път в космическата история на страната, съобщава "Ройтерс".

Трима китайски астронавти пристигнаха на борда, за да сменят своите колеги.

Капсулата "Шън чжоу-15", или "Божествен кораб" в превод, с тричленния си екипаж беше изведена в орбита от космодрум в пустинята Гоби в Северозападен Китай.

"Шън чжоу-15" е последната от общо 11 мисии за изграждането на космическата станция "Небесния дворец". Първата мисия стартира през април 2021 г.

Космическият кораб се приземи на станцията повече от шест часа след изстрелването си и тримата астронавти от "Шън чжоу-15" бяха посрещнати с топли прегръдки от предишния екипаж, чиято смяна застъпват.

Екипажът на"Шън чжоу-14", който пристигна на станцията в началото на юни, ще се върне на Земята след седмица, което ще покаже способността на станцията да приеме временно шестима астронавти - друг рекорд за космическата програма на Китай.

Мисията "Шън чжоу-15" даде на страната рядък момент за отпразнуване във време на широко разпространено недоволство заради политиката на Китай за нулев COVID на фона на отслабващата икономика на страната.

"Небесният дворец" е кулминацията на близо две десетилетия китайски пилотирани космически мисии.

Пилотираните космически полети на Китай започнаха през 2003 г., когато бивш пилот на изтребител изпратен в орбита в малка бронзова капсула - "Шън чжоу-5", превръщайки се в първия китаец в космоса и моментално в герой, приветстван от милиони у дома.

Космическата станция е символ и на нарастващото влияние и увереност на Китай като съперник на Съединените щати в тази област, тъй като тя е изолирана от управляваната от НАСА Международна космическа станция, а съгласно законодателството на САЩ всякакъв вид сътрудничество с нея - пряко или косвено, е забранено.

По време на операциите на космическата станция през следващото десетилетие се очаква Китай да стартира по две пилотирани мисии до станцията всяка година.

Предвижда се астронавтите на борда да проведат повече от 1000 научни експеримента - от изучаване как растенията се адаптират в космоса до това как течностите се държат в микрогравитация.

Въпреки че все още е в начален стадий в сравнение с технологиите на НАСА, космическата програма на Китай измина дълъг път от средата на 20-ти век, когато покойният лидер на страната Мао Дзъдун се оплака, че Китай дори не е пуснал картоф в орбита.