Фармацевтичният гигант Merck & Co ще помогне в производството на ваксината срещу коронавируса на компанията Johnson & Johnson. Изключително необичайното споразумение е сключено с посредничеството на Белия дом, пише "Ню Йорк таймс".

Сделката може да помогне за съществено увеличаване доставките на новата ваксина и ускоряване имунизацията в САЩ на фона на разпространението на нови щамове на коронавируса.

Ваксината на Johnson & Johnson стана третата одобрена в САЩ

Ваксината на Johnson & Johnson стана третата одобрена в САЩ

Еднодозовата ваксина срещу коронавирус бе препоръчана от експертите на Администрацията по храните и лекарствата

Президентът Джо Байдън се очаква да обяви споразумението, за което първи съобщиха от вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на двама висши представители на администрацията.

Преди дни американските регулатори одобриха ваксината на Johnson & Johnson.

Merck има опит в производството на ваксини. Но опит на компанията за създаване на ваксина срещу коронавируса завърши безуспешно.

ЕС одобрява ваксината на Johnson & Johnson в началото на март

ЕС одобрява ваксината на Johnson & Johnson в началото на март

Очаква се препоръката да бъде издадена на 11 март

Официални представители описват партньорството между двата конкурента като "историческо" и отразява визията на Байдън за обединяване на усилията в борбата с коронавируса, както САЩ обединиха производството по време на Втората световна война.

Според договореностите Merck ще произвежда ваксината на Johnson & Johnson в два завода на компанията.

Тази седмица от Johnson & Johnson доставят 4 милиона дози от ваксината си в САЩ. Други 16 милиона дози са планирани до края на март.

Ваксината е от една доза за разлика от другите и се съхранява при по-нормални ниски температури в сравнение с тези на Pfizer и Moderna.

В САЩ: Еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson е ефективна и безопасна

В САЩ: Еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson е ефективна и безопасна

Това трасира пътя за одобрението ѝ за спешна употреба