Министърът на външните работи на Македония заяви, че тези, които подкрепят споразумението с Гърция за разрешаване на 27-годишния спор, са на "правилната страна на историята", пише "Катимерини".

Пред АФП Никола Димитров коментира, че дори тези, които днес протестират срещу Преспанското споразумение, в крайна сметка ще променят мнението си.

"Чувствам, че определено съм на правилната страна на историята по този въпрос и мисля, че след няколко години...дори тези, които сега гневно протестират, ще кажат: "Изглежда, че те са били прави", убеден е Димитров.

Опозицията в Гърция обмисля вот на недоверие, за да блокира сделката с Македония

Опозицията в Гърция обмисля вот на недоверие, за да блокира сделката с Македония

Управляващата партия СИРИЗА има 145 депутати

В същото време той предупреди, че ако ЕС не изпълни обещанията си за откриване на преговорния процес по присъединяване с Македония, ще има загуба на доверие към целия предприсъединителен процес.

Признавайки, че Македония трябва да прокара сериозни реформи преди да се присъедини към ЕС, външният министър добави: "Искаме да започне пътешествието".

Македония ратифицира споразумението на 11 януари.

Днес гръцкият парламент ще продължи дебата, а късно тази вечер се очаква да гласува сделката с Македония за ратификация. Гръцкото правителство очаква да събере необходимото мнозинство. В същото време в балканската държава се организират протестни демонстрации срещу Преспанското споразумение.

Фермери от Гърция готвят блокада на ГКПП "Кулата"

Фермери от Гърция готвят блокада на ГКПП "Кулата"

Очаква жива верига на граничния пункт, ако гърците се организират