Италия има две седмици да спре нарастващата скорост на предаване на коронавирус или рискува "да върви по стъпките" на европейските съседи, където експоненциалното разпространение доведе до сурови ограничения, коментира италиански вирусолог на първа линия, цитиран от АП.

Италианските здравни служители обявиха, че възобновяването на COVID-19 е достигнало "остра фаза". Масимо Гали, директор инфекциозни болести в болницата Луиджи Сако в Милано, заяви, че увеличението в Италия - което достигна пандемични пикове с новите ежедневни инфекции тази седмица - не е резултат от рекордно тестване, както предполагат политици, а знак за реална зараза сред най-застрашеното население.

Трябва само да погледнете отделението Covid-19 на Сако, за да се притесните. "Имаме ситуация, която напомня доста притеснително на тази, която вече преживяхме", обясни Гали пред "Асошиейтед прес", позовавайки се на пика през март и април, когато нарастването на инфекциите доведе до 969 смъртни случая за ден.

В Милано броят на пациентите в напреднала възраст или тези с други рискови фактори нараства, което показва разпространение извън експанзията, наблюдавано в края на септември, когато повечето нови случаи са сред хората, уловени от проследяване на контакти и скрининг, например хора, завръщащи се от ваканция.

"Тенденцията вече е налице и е откровено тревожна", каза той и добави, че "това не е обобщена ситуация, не е цяла Италия ".

Но той се опасява, че новите национални ограничения, приети през последните две седмици - включително задължителни маски на открито, забрана за спорт и затваряне на ресторанти в полунощ - не са достатъчни. "Ако не успеем до 15 дни ... имаме индикация, че да контролираме всички големи огнища, няма да има друг избор, освен да влезем в друга фаза на ограничаващи дейности", каза Гали.

В петък регионът на Кампания, който включва Неапол и който е подложен на натиск от началото на септември, затвори училищата до края на месеца, което разгневи правителството в Рим. Това се случи, след като в четвъртък Италия съобщи за нов пик потвърдени случаи на вируса - 8 804, включително над 2000 в Ломбардия и 1000 в Кампания.

COVID-19: Италия с нов рекорд на заразените за 24 часа, сериозен ръст на починалите

COVID-19: Италия с нов рекорд на заразените за 24 часа, сериозен ръст на починалите

83 души са починали за денонощие