Убийството на нигериец посред бял ден по улиците на италианския крайморски град Чивитанова Марке предизвика недоволство в страната и поднови разговора за расизма и престъпленията срещу мигрантите в страната. Това се случва месец преди предстоящите парламентарните избори.

Мъжът Алика Огорчукву (39 г.) е бил преследван, удрян със собствената му патерица и след това пребит "до смърт с голи ръце", докато е лежал на земята.

Нападателят му е откраднал и мобилния му телефон, съобщава италианската полиция. Случаен минувач е заснел атаката с телефона си, извършена в източния крайбрежен град Чивитанова, като на клипа не се вижда някой да се намесва.

Чува се жена, която крещи "Спрете, спрете веднага", както и мъж, който казва: „Ще го убиете!“ Кадрите бяха публикувани в италиански медии, а после разпространени и в социалните мрежи. Инцидентът е станал към 14.00 часа, миналия петък на централната улица в Чивитанова Марке.

По-късно Огорчукву е намерен мъртъв от пристигналия на място екип на „Бърза помощ“. Полицейски служител подчерта, че убийството "не било по расови подбуди", а вероятно се дължи на някакви "дребни причини".

За убийството е задържан 32-годишният италиански гражданин Филипо Ферлацо. Срещу него са повдигнати обвинения за убийство и грабеж, съобщиха от местната полиция. Един от адвокатите му - Федерика Трифолио – обяви, че клиентът й има психични проблеми.

Правосъдните министри на ЕС обсъдиха и приеха Заключения в борбата с расизма и антисемитизма

Правосъдните министри на ЕС обсъдиха и приеха Заключения в борбата с расизма и антисемитизма

Повечето държавите членки изразиха своята подкрепа за инициативата

От нигерийското посолство в Рим осъдиха убийството, като обърнаха внимание, че "инцидентът е станал на оживена улица и пред шокирани зрители, някои от които са направили видеоклипове на нападението, с малко или никакви опити то да бъде предотвратено“. Дипломатите посочиха, че ще си сътрудничат с италианските власти, за да гарантират, че ще бъде въздадена справедливост, а на близките на жертвата ще бъде оказана помощ.

Италия, не ме оставяй сама“ – с тези думи съпругата Чарити Ориачи се обърна към медиите. Франческо Мантела, адвокатът, представляващ съпругата на Огорчукву, обясни, че убитият е живеел в Италия от около девет години - имал е редовно разрешително за пребиваване и е работил като уличен търговец.

Миналата година, докато карал велосипеда си, го бутнала кола и той оттогава ходел с патерица. Продавал дребни вещи, запалки и тишу. Пътувал всеки ден от дома си в малкото селце Сан Северино Марке до по-големия град Чивитанова Марке, надявайки се да спечели нещо от дребния си бизнес. Кметът на Чивитанова Марке обяви, че общината ще поеме разходите по погребението.

Местните вече са започнали да набират средства в помощ на вдовицата и 8-годишния им син. Убийството разтърси Италия, имайки предвид, че на предстоящите парламентарни избори се очаква десните фракции да получат широка подкрепа.

Преди четири години мъж, наметнат с италианското знаме, застреля шестима африкански мигранти. Тогава причината за убийствата бе расизъм. Мястото на покушението стана на по-малко от 32 км от мястото, където бе убит Огорчукву.