Италианският премиер Джузепе Конте назначи двама нови министри в събота, които да заменят министъра на образованието си, който подаде оставка тази седмица и очерта амбициозен дневен ред за следващата година, включително реформа на правосъдната система и държавната бюрокрация, предаде "Ройтерс".

В рамките на тричасовата пресконференция за края на годината Конте обвини лидера на дясната опозиция Матео Салвини и призова за единство на коалицията, подкрепяща собственото му правителство.

Салвини призова за единство и диалог партиите в Италия

Салвини призова за единство и диалог партиите в Италия

Изненадващо след призивите му за оставка на правителството

"Политиката не се нуждае от конфликти. Полемиката и отбелязването на различията ни не ни помагат ", каза Конте във връзка с честите пререкания между партиите.

Той назначи Лучия Ацолина (от движението "Пет звезди") за нов министър на училищата и посочи безпартийния технократ Гаетано Манфреди, ректор на Неаполския университет, за министър на университетите и научните изследвания.

Така, образователното министерство се разделя на две.

Конте каза, че ще се срещне с управляващите партии през януари, за да уточни приоритетите за 2020 г., обещавайки преразглеждане на държавната администрация, като ще направи системата по-ефективна.