Премиерът на Италия Джузепе Конте се опитва да намери държави, които са склонни да приемат 450 спасени мигранти от препълнен кораб в Средиземно море.

Това съобщи източник от кабинета на министър-председателя, цитиран от "Ройтерс".

Кораб на Фронтекс и плавателен съд на данъчната полиция на Италия са прибрали мигрантите до остров Линоза и на повече от 100 морски мили от Малта, която отхвърли искането на Рим в петък да приеме мигрантите.

Крайнодесният вътрешен министър на Италия Матео Салвини води кампания за недопускане на хуманитарни кораби с мигранти на италианските пристанища.

Осем мигранти, които се нуждаят от лекарска помощ, са откарани на италианския остров Лампедуза, обяви източникът и добави, че Салвини е разговарял с Конте по телефона как да разрешат ситуацията.

"Мигрантите могат незабавно да бъдат разпределени сред европейските държави или Италия ще се свърже с Либия да ги върне обратно, откъдето са дошли", подчерта представителят и изтъкна, че третият вариант е временно мигрантите да бъдат оставени на кораби, докато им се разглеждат молбите за убежище.

Източникът каза още, че Конте ще пише на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на европейските лидери, за да ги призове да приложат европейските принципи за мигрантите, приети на срещата през юни.

Италия повече не е склонна сама да работи по проблем, който засяга всички европейски страни, подчерта източникът.

В петък Малта обяви, че мигрантите са отговорност на Италия.