Италианският министър на здравеопазването заяви пред депутатите в сряда, че Италия ще разпространи 202,6 милиона дози ваксини COVID-19 през 2021 г. в "безпрецедентно усилие, което ще изисква огромен колективен ангажимент", съобщава АП.

Робърт Сперанца заяви, че ваксините няма да бъдат задължителни, но дозите, отпуснати на Италия чрез колективно споразумение за покупка на ЕС, биха били "достатъчни, за да се ваксинира цялото население".

Сперанца подчерта, че разпространението на ваксините ще зависи от регулаторното одобрение, което все още се чака от Европейската агенция по лекарствата.

Италия със спад на болни и починали през уикенда

Италия със спад на болни и починали през уикенда

Но експерти предупредиха да се спазват мерките

Очаква се първите ваксини да пристигнат през януари, като се очаква ваксината на Pfizer да получи първо одобрение от EMA до 29 декември, а Moderna - до 12 януари.

Приоритет ще бъде даден първо на фронтовите здравни работници в Италия, след това на жителите на старчески домове, след това на възрастни хора над 80 години, преди да се преместят към други групи като хора с медицински рискове, правоприлагащи органи, учители и служители в затвора.

Сперанца каза, че ваксините предоставят "послание за надежда" в пандемията, която е убила над 55 000 италианци, но "все още са необходими внимание и предпазливост".

Италия одобри нова финансова помощ за бизнеса и съкратените работници

Италия одобри нова финансова помощ за бизнеса и съкратените работници

Също се предлага по 1000 евро финансова помощ на работниците