Около 1900 италиански лекари и зъболекари са отстранени от професионалната асоциация на страната, тъй като не са спазили закон, който изисква от тях да бъдат напълно ваксинирани срещу COVID-19, включително и с подсилваща ваксина, съобщава АП.

Това възлиза на 0,4% от членовете, но федерацията казва, че около 30 000 други членове все още не са завършили ваксинациите си. Федерацията отбеляза, че някои от тях не нарушават закона, тъй като може да са дали положителна проба и все още не могат да получат ваксина или може да имат здравословни причини, поради които не могат да бъдат ваксинирани. Други пък чакат, докато отговарят на условията да получат бустер доза поне четири месеца след последната им ваксина.

Италия изисква всички здравни работници, учители, полицаи, членове на въоръжените сили и тези, които предоставят услуги на жителите на старчески домове, да бъдат напълно ваксинирани срещу COVID-19. Страната също така изисква всички хора на 50 или повече години да бъдат напълно ваксинирани или наскоро възстановени от заболяване, за да имат достъп до услуги като обществен транспорт.

Здравните работници трябва да получат бустер, за да бъдат напълно ваксинирани, съгласно закон, постановен от италианското правителство миналия месец.

Спирането на неваксинираните от професионалната федерация на лекарите "не е предназначено да бъде наказателно", каза Филипо Анели, президент на федерацията. "Целта е, както казва законът, да се защити общественото здраве и да се поддържат адекватни условия за безопасност при предоставяне на грижи".

За да почете жертвата, която лекарите на Италия направиха в грижите за пациенти с COVID-19, федерацията изброява имената на всички свои членове, починали от вируса, 366 имена.

Лидер на италиянските антиваксъри почина от COVID-19

Лидер на италиянските антиваксъри почина от COVID-19

Движението "Да освободим Италия" реагира остро и с призив медиите да не мародерстват