Властите в Испания разпространиха снимка на предполагаемия нападател на булевард "Ла Рамбла" в Барселона, съобщи БиБиСи.

Припомняме, полицията в Испания съобщи, че има вероятност шофьорът на микробуса да е все още е жив. Главният заподозрян за атаката е 19-годишният мароканец Юнес Абуяакуб, който към момента се издирва.

Атентаторът от Барселона вероятно е жив
Обновена

Атентаторът от Барселона вероятно е жив

По-малко вероятно е да е сред петимата застреляни...

По-рано се смяташе, че ванът е бил управляван от 17-годишния Муса Укабир, който беше открит сред петимата терористи, застреляни в град Камбрилс.

Стана ясно и че нападателите са предвиждали по-голяма терористична атака.

От полицията заявиха и че в сряда в град Алканар, намиращ се около 200 километра от Барселона, е имало взрив в къща. Според властите това е било предполагаемото жилище на на атентаторите от Барселона. На мястото са били открити следи от ацетонов трипероксид - взривно вещество, известно като "майката на Сатаната".

Атентаторите от Барселона са притежавали опасен експлозив – „майката на Сатаната”

Атентаторите от Барселона са притежавали опасен експлозив – „майката на Сатаната”

Планирали още атаки...

Същото вещество е използвано при атаките в Брюксел и Париж, за които ИДИЛ пое отговорност. То се отличава с лесно възпламеняване и голяма взривна сила, поради което е получило популярното си название.

Предполага се, че нападателите са подготвяли по-мащабен терористичен акт, в който да бъде използван въпросния експлозив, но взривното вещество избухнало неочаквано. Това накарало терористите да предприемат нападенията в Барселона и Камбрилс.

Четвърти задържан във връзка с атентата в Барселона

Четвърти задържан във връзка с атентата в Барселона

Продължава издирването на 18-годишния Муса Укабир