"Все още сме изправени пред много мрачна зима". Това предупреди новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън, който направи изявление за пандемията от коронавирус в Уилмингтън, Делауеър, след първата среща на новосформирания от него екип за борба с епидемията, пише "Гардиън".

В началото на речта си Байдън приветства новината, че кандидатът за ваксина на Pfizer е показал 90% ефективност. Но той подчерта, че страната все още далеч от преодоляване на здравната криза.

Борсите в САЩ реагираха положително на победата на Байдън и надеждите за ваксина

Борсите в САЩ реагираха положително на победата на Байдън и надеждите за ваксина

Dow скочи с 1523 пункта или 5,3% до 298476 - подобри рекорда от февруари

По думите му следващите месеци ще бъдат много трудни за САЩ.

"Предизвикателствата пред нас все още са огромни и продължават да се увеличават", предупреди демократът.

Според него ще минат "много месеци" преди ваксината да е "широкодостъпна", подчертавайки, че още 200 000 американци могат да починат от коронавируса през следващите месеци.

Джо Байдън сформира екипа за борба с коронавируса

Джо Байдън сформира екипа за борба с коронавируса

Вчера Байдън и Камала Харис публикуваха първия си график

Той съобщи, че сформира екип за борба с коронавирус и експертизата ще му помогне САЩ да се справят с кризата.

Байдън каза, че тази група ще изготви подробни планове на базата на науката.

Бившият вицепрезидент отново призова всички американци да носят маски за ограничаване разпространението на коронавируса.

"Маската не е политическо изявление. Но е добър начин да започне консолидиране на държавата", смята той.

По думите му маските ще са съществени за връщане на чувството за нормалност в страната, като крайната цел е да се позволи на американците безопасно да празнуват рождени дни и празници заедно.

"Целта е да се върнем към нормалността колкото се може по-бързо, и маските са решаващи за това. Можем да поставим този вирус под контрол, обещавам ви", закани се Джо Байдън, който завърши изявлението си без да отговаря на журналистически въпроси.

По-рано днес губернаторът на Юта нареди в щата да се носят маски и наложи други ограничения. Той подчерта, че "не можем да си позволим да дебатираме този проблем". Преди губернаторът отказваше да задължава хората да носят маски.

Байдън най-вероятно ще поиска от губернаторите да задължат хората да носят маски.

В събота стана ясно, че Джо Байдън е победител на исторически президентски избори. Той спечели Пенсилвания и Невада, които му дадоха необходимите минимум 270 електорални гласа в Избирателната колегия. Тръмп отказва да признае поражението си.