Израелското външно министерство определи като "възмутително" и "неоснователно" гласуването на Ирландия за обявяване на заселването на Израел на палестинска територия като незаконна анексия, съобщава "Айриш екзаминър". 

Ирландия стана първата държава от ЕС, която заяви, че израелското заселване на палестинска територия представлява незаконно анексиране, след като предложението на Дайл получи междупартийна подкрепа.

Предложението също така осъжда изселването на защитеното палестинско население и заявява, че разширяването на израелските селища в продължение на десетилетия представлява грубо нарушение на международното право.

Говорител на израелското външно министерство обаче заяви: "Израел категорично отхвърля възмутителната и безпочвена позиция на Ирландия по отношение на израелските общности в Юдея и Самария".

"Тази позиция отразява явно едностранчивата и опростена политика и следва неприемливите антиизраелски изявления, които бяха чути в Ирландия по времето, когато гражданите на Израел бяха обект на терористични атаки от повече от 4000 ракети, изстреляни от Ивицата Газа от терористичната организация Хамас".

ООН: Израелските удари върху Газа може да са военни престъпления

ООН: Израелските удари върху Газа може да са военни престъпления

Ако се окаже, че са били непропорционални

"Предложението, прието в ирландския парламент, представлява победа за екстремистките палестински фракции. Това предложение отдалечава Ирландия от амбицията й да допринесе и да играе конструктивна роля в израелско-палестинския контекст."

Говорителят на външните работи на Шин Фейн Джон Брейди, който внесе предложението, определи гласуването като "исторически момент" и "победа за справедливостта", което признава правото на палестинския народ на самоопределение.

Той каза, че приемането на предложението за анексиране е истинско отражение на силата на чувството, което се развива в тази страна при лечението на палестинския народ от израелския държавен апартейд.

"Ирландия понастоящем е първата държава в Европа, която категорично заяви без двусмислие, че Израел е извършил престъплението анексиране в окупираните палестински територии".

ЕС предупреди Израел срещу анексия на Западния бряг

ЕС предупреди Израел срещу анексия на Западния бряг

Според Съюза това са палестински територии

Законопроект, който ще забрани вноса от незаконни израелски селища в палестинските територии, е одобрен, но чака проверка на комисия.

Ирландски организации заявиха, че "очакват и се надяват и други парламенти" да последват примера на Ирландия в това осъждане и призоваването на Израел към отговорност.

Каоим де Бара, главен изпълнителен директор на Trócaire, заяви: "Това предложение е историческо, тъй като Ирландия е първата държава от ЕС, която назовава дейността на Израел със заселването с истинското й име - анексиране на палестинска земя".

"Като се има предвид, че ЕС остава разделен в готовността си да осъди нарушенията на човешките права в Израел, едностранните действия като това са от съществено значение. Призоваваме Ирландия сега да отиде по-далеч и да стане първата държава от ЕС, която да забрани търговията с тези селища, като приеме законопроекта за окупираните територии", допълва тя.

Международният наказателен съд ще разследва Израел за военни престъпления в Палестина

Международният наказателен съд ще разследва Израел за военни престъпления в Палестина

Премиерът Бенямин Нетаняху осъде решението като "чист антисемитизъм"

По време на дебат преди гласуването правителството внесе изменение, което включва осъждане на действията на "Хамас", както и на действията от израелска страна.

В значителен ход министърът на външните работи Саймън Коуни заяви, че мащабът, темпото и естеството на действията на Израел представляват "фактическа анексия".

Той каза, че не може да се приеме връщане към "обичайната дейност" и разширяване на незаконните селища на окупираната палестинска територия.

"Според мен това вече не е опция. Не можем да се върнем към пренебрегването на международното право с разширяването на незаконните селища на окупирана палестинска територия. Не можем да се върнем към принудителните изселвания на палестинци от домовете им в Източен Йерусалим и други части на Западния бряг", коментира той.

Франция срещу израелски строежи в палестински територии

Франция срещу израелски строежи в палестински територии

Нетаняху обяви още 800 еврейски заселници