Иран ще притежава достатъчно количество обогатен уран за производство на една атомна бомба до края на годината. Това е оценката на военното разузнаване на Израел за 2020 г., пише "Аарец".

Израелската армия обаче смята, че на този етап Техеран не притежава ракета, която може да носи ядрена бойна глава. Ислямската република се нуждае от най-малко две години за разработване на такива военни способности.

Иран предупреждава за "силен отговор", ако Европа отново въведе ядрени санкции

Иран предупреждава за "силен отговор", ако Европа отново въведе ядрени санкции

Мусави: Действията на европейците са слаба и пасивна стъпка

Според разузнаването иранската ядрена програма отново е в ход, след като в продължение на няколко години от сключването на ядреното споразумение 2015 г. Техеран не е нарушавал договореностите. Военното разузнаване на еврейската държава е изчислило, че до края на 2020 г. Иран ще има достатъчно количество обогатен уран за производство на атомна бомба.

На 17 юни Иран обяви, че ще превиши заложения в споразумението лимит от 300 килограма нискообогатен уран. На 7 юли заплаши да повиши нивото на обогатеност, ако европейските държави не работят за съхраняване на сделката.

Тръмп се завръща на форума в Давос, Иран няма да участва

Тръмп се завръща на форума в Давос, Иран няма да участва

Грета Тунберг е в Давос за втора година, за "спиране на климатичния апокалипсис"

Израелското военно разузнаване вярва, че до края на годината Иран ще има 40 килограма уран с 90% обогатеност, необходимо за създаването на една атомна бомба. В момента Иран е на ниво 4% обогатеност, до средата на годината ще достигне 20%, което е 70% от процеса при създаване на бомбата, а до края на годината Ислямската република може да събере достатъчно количество обогатен уран за една бомба, отчитат израелските служби.

Армията на Израел смята, че на този етап Иран не притежава ракети, които могат да носят ядрена бойна глава. Не са провеждани изследвания и експерименти в тази насока. Това означава, че след най-малко 2 г. Иран може да разработи и да произведе ракета.

Най-малко 30 души са арестувани в Иран за участие в протести

Най-малко 30 души са арестувани в Иран за участие в протести

Есмаили: Ние не се занимаваме с онези, които протестират мирно

САЩ многократно предупредиха, че няма да позволят на Ислямската република да се сдобие с ядрено оръжие.