Израелската армия съобщи, че за втори път в четвъртък е била изстреляна ракета от Газа по израелски цивилни, а в южната част на Израел преди нападението са звучали предупредителни сирени, предаде "Спутник".

Въздушен удар е бил извършен в отговор срещу позициите на палестинското радикално движение Хамас в южната и северната част на ивицата Газа. Сред целите на нападението са били цели на групировката, включително подземна инфраструктура и обект за производство на оръжие.

Турция позволява на Хамас да планира атаки срещу Израел от Истанбул

Турция позволява на Хамас да планира атаки срещу Израел от Истанбул

Операции на Западния бряг и заговори за убийства, по разпити на палестинци в Израел

По-рано стана ясно, че Турция позволява на висши служители на Хамас в страната да извършват операции и да планират атаки срещу Израел, включително няколко неуспешни опита за убийство на израелски служители.

Цитирани са преписи от разпити на арестувани от Израел заподозрени, за които се говори, че разкриват как палестинската група ръководи операции на Западния бряг и Йерусалим от турска земя.

През 2015 г. Турция се съгласи да попречи на Хамас да планира терористични атаки от територията си. "Телеграф" обаче отбелязва, че според източниците в Израел, Турция не спазва ангажимента си. Съобщава се, че турското правителство разрешава на Хамас да продължи да действа, дори когато арабските държави, включително Саудитска Арабия, се отдалечиха от организацията.

Израел обстрелва постове на "Хамас" след изстреляни ракети

Израел обстрелва постове на "Хамас" след изстреляни ракети

Отмъщение за три ракети, изстреляни към Израел

Турските дипломатически източници отричат информацията и отхвърлят притесненията на Израел като "неоснователни твърдения", които имат за цел да прекъснат политическите отношения с Турция, твърдейки, че Хамас "не е терористична организация", а легитимна палестинска политическа партия.